توی بحث محاسبات عددی ریاضی و محاسبات سمبولیک نرم افزارهاز زیادی وجود دارند مثل Matlab , Mathematica و ابزارهای متن بازی مثل Maxima و Octave و Maple و SciLab و Axiom (اینا همشون رو میشه به عنوان معرفی قلمداد کرد

) ....
یکی از مهمترین عوامل توی بحث نرم افزارهای اینچنین آگاهی کاربر از نوع محاسبه و تقریبها هست که در مسائل مهم بسیار حیاتی هست واسه همین هست که متن باز بودن بسیار مهم میشه و ....
در این بین ابزاری هست به اسم sage که بسیار قدرتمند هست این ابزار هم متن باز و مجانی هست و البته توسط ابزارهای تجاری و متن باز دیگه ای مثل Maple که به نظر من قدرتمندترین توی پردازش سمبولیک هست مورد استفاده قرار میگیره
این ابزار خاصیتهای زیادی داره و کاملا میتونه به عنوان جایگزینی شایسته قلمداد بشه.
ازین ابزار میشه به شکل آنلاین هم استفاده کرد نسخهٔ آفلاین هم وجود داره من با Maple آشنا هستم که اونم ابزاری متن باز و بسیار خوب هست به نظرم sage جایگزین خوبی واسه اون ابزار هست نرم افزارهای اینچنینی کاربردهای وسیعی توی حیطه های مختلف علمی دارند. همونطوری که گفتم sage توسط برنامه های متن باز دیگه هم مورد استفاده قرار میگیره و در واقع قدرت پکیجهای ریاضی مختلف رو تحت یک اینترفیس واحد که با پایتون نوشته شده میاره و به راحتی میشه گفت با تمام ابزارهائی که معرفی شد میتونه ارتباط برقرار کنه.
این ابزار حیطه های مختلف ریاضیات عمومی و محض و کاربردی رو پوشش میده و شامل حساب مقدماتی تا تئوری اعداد ...رمزنگاری و گرافها و نظریهٔ گروهها است.
نرم افزار sage اینترفیسهائی برای ارتباط با این نرم افزارها رو داره:
Maple-Matlab-Magma-Mathematica-MuPAD
Axiom, GAP, GP/PARI, Macaulay2, Maxima, Octave, and Singular
که اکثرا متن باز هستند (همینجا این همه نرم افزار دیگه هم معرفی شد

)
یکی از قابلیتهای واقعا جالب این نرم افزار اینه که عوض استفاده از یه زبان خاص از همون زبان پایتون استفاده میکنه و این قدرت بسیاری رو به زبان میده قدرتی بسیار زیاد که البته با مروری کوتاه در توانائی ها و اسکرین شاتهائی که گذاشته شده کاملا نمایان هست و این نرم افزار رو متمایز میکنه (چون پایتون بسیاری از کتابخانه های علمی و گرافیکی رو با خودش داره و در مسئلهٔ اینتراکتیو هم بسیار کمک میکنه)
یکی دیگه از قابلیتها جالبش اینه که میتونه با مرورگر و اینترنت هم به راحتی ارتباط برقرار کنه و ازش به عنوان فرمول نویسی هم استفاده بشه مثلا یه پکیج جدید اومده مینویسین:
sage -i new_package
یا
sage upgrade
یعنی یه package manager توکار داره
من دوسال پیش با این نرم افزار آشنا شدم اون موقع توسط یکی از اساتید شاکی دانشگاههای آمریکا پروژه ش کلید خورده بود اون موقع ODE و PDE رو به شکل سمبولیک مثل Maple ساپورت نمیکرد ولی الان فکر کنم اینارو ساپورت میکنه
http://wiki.sagemath.org/interact/diffeqچندتا عکس هم که توانائی های نرم افزار رو واضح تر میکنه:
var('x')
x0 = 0
f = sin(x)*e^(-x)
p = plot(f,-1,5, thickness=2)
dot = point((x0,f(x0)),pointsize=80,rgbcolor=(1,0,0))
@interact
def _(order=(1..12)):
ft = f.taylor(x,x0,order)
pt = plot(ft,-1, 5, color='green', thickness=2)
html('$f(x)\;=\;%s$'%latex(f))
html('$\hat{f}(x;%s)\;=\;%s+\mathcal{O}(x^{%s})$'%(x0,latex(ft),order+1))
show(dot + p + pt, ymin = -.5, ymax = 1)

sage: density_plot(sin(x^2 + y^2) * cos(x+y^2) * sin(y), (-4, 4), (-4, 4), ...
cmap='jet', plot_points=100).show(figsize=(6,6), frame=True)

sage: stnc = 'I am a cool multiedge graph with loops'
sage: g = DiGraph({}, loops=True, multiedges=True)
sage: for a,b in [(stnc[i], stnc[i+1]) for i in xrange(len(stnc)-1)]:
....: g.add_edge(a, b, b)
sage: g.plot(color_by_label=True, edge_style='solid').show(figsize=(8,8))

اینجا هم از امکانات اینتراکتیو و سه بعدی نرم افزار :
http://wiki.sagemath.org/interact/graphics--------------
ببخشید چرا این عکسها نمایش داده نمیشه؟ چندجور ویرایش کردم ولی فایده ای نداشت...محدودیتی هست؟