اطلاعیه

Collapse
No announcement yet.

رله چیست؟ و انواع آن...

Collapse
X
 
  • فیلتر
  • زمان
  • Show
Clear All
new posts

    رله چیست؟ و انواع آن...

    رله یک سوئیچ الکترونیکی که تحت کنترل سایر مدارات الکترونیکی باز و بسته می شود. در اصل سوئیچ با یک آهنربای مغناطیسی برای باز و بسته کردن یک یا چند اتصال عمل می کند. این وسیله توسط "جوزف هنری" (Joseph Henry) در سال 1835 اختراع شد. چون رله می تواند مدار خروجی پر قدرتی را نسبت به مدار ورودی کنترل کند می توان آنرا به عنوان نوعی تقویت کننده در نظر گرفت.
    محتویات
    1- عملیات
    2- انواع رله
    2-1- Latch
    2-2- Reed
    2-2-1- Mercury-wetted
    2-3- Polarized
    2-4- Machine tool
    2-5- Contactor
    2-6- Solid state contactor
    2-7- Buchholz
    2-8- Forced-guided contacts
    2-9- Solid-state
    2-10- Overload protection
    3- قطب و لولا
    4- کاربردها
    5- انتخاب یک رله
    6- رله حفاظتی
    7- رله جریان بالا
    8- منابع
    عملیات
    وقتی جریان از سیم پیچ عبور می کند، میدان مغناطیسی حاصله یک میله فلزی را که به طور مکانیکی به یک اتصال متصل شده است، را جذب می کند. این حرکت موجب اتصال یا قطع یک اتصال با یک اتصال ثابت می شود. وقتی جریان قطع می شود، میله فلزی با نیروی تقریبی نصف قدرت میدان مغناطیسی به محل اولیه خود بر می گردد. معمولا این نیرو توسط یک فنر (spring) تامین می شود، البته از نیروی گرانش (gravity) نیز در موتورهای استارتر صنعتی ممکن است استفاده شود. اغلب رله ها برای عملیات سریع ساخته می شوند. در کاربردهای ولتاژ پائین، کاهش نویز دارای اولویت بیشتری است و در کاردهای ولتاژ بالا کاهش قوس الکتریکی اولویت بیشتری دارد.
    اگر انرژی سیم پیچ توسط DC تامین شود، خیلی اوقات یک دیود به دوسر سیم پیچ متصل می شود تا انرژی حاصل از میدان مغناطیسی را به هنگام قطع مصرف و یا به عبارتی پراکنده کند، که می تواند یک ضربه ولتاژ باشد و به سایر قسمتهای مدار ضربه بزند. اگر سیم پیچ برای کار با AC طراحی شده باشد، یک حلقه مسی در انتهای سیم پیچ، تابیده می شود. این حلقه(shading ring) یک جریان غیر هم فاز تولید می کند که کشش میله فلزی را در سیکلهای AC افزایش می دهد. یعنی هنگامی که جریان AC مقدار مینیمم خود را دارد این سیم با یک اختلاف فاز نسبت به آن دارای مقداری جریان است که می تواند میله را به سمت سیم پیچ نگه دارد و در غیر این صورت میله در هر سیکل از سیم پیچ جدا و دوباره متصل می شود و موجب ضربه زدن به سایر قسمتهای مدار می شود.
    به تشابه با عملیات کارکرد رله مغناطیسی، خواهید دید که در رله های حالت جامد از تریستور یا سایر سوئیچهای حالت جامد استفاده می شود. برای رسیدن به ایزولاسیون الکتریکی از(light-emitting diode) یعنی LED با یک ترانزیستور نوری استفاده می شود.
    انواع رله
    Latching relay
    این رله دو حالته(bistable) است. بعضی مواقع آنها را "Keep Relay" نیز می نامند. وقتی جریان قطع می شود، رله در حالت قبلی خود باقی می ماند. این عملیات توسط یک سیم پیچی استوانه ای، یک ضامن و بادامک و یا در حالت دیگر با دو سیم پیچ متقابل با یک فنر یا یک آهنربای دائمی و در حالتی دیگر توسط یک هسته با پسماند مغناطیسی (remnant core) برای نگه داشتن میله فلزی در جای خود هنگامیکه جریان قطع است، صورت می گیرد. در مثال ضامن و بادامک، با پالس اول رله روشن و با پالس بعدی خاموش می شود. در مثال دو سیم پیچ، پالس به یک سیم پیچ رله را روشن و با دادن پالس به رله متقابل (مخالف) رله خاموش می شود. این نوع رله دارای این مزیت است که توان را فقط در لحظه سوئیچ مصرف می کند و در حالت قبلی خود با توان ثابت خروجی باقی می ماند.
    Reed relay
    این رله دارای دسته ای اتصالات داخل خلاء یا لوله شیشه ای پر شده از گاز بی اثر است، که از اتصالات در مقابل فساد تدریجى در اثر مجاورت با هوا (atmospheric corrosion) حفاظت می کند. اتصالات با میدان مغناطیسی حاصل از سیم پیچ که دور لوله بسته شده، بسته می شوند. این رله ها دارای سرعت بیشتری نسبت به رله های معمول هستند.
    Mercury-wetted relay
    این رله نیز نوعی Reed Relay است که اتصالات آن به جیوه آغشته شده (mercury-wetted) است. اینچنین رله هائی برای سوئیچ کردن سیگنالهائی با ولتاژ پائین(یک ولت یا کمتر) به کار می روند استفاده می شوند، زیرا دارای مقاومت کم در اتصالات هستند. همچنین بدلیل جلوگیری جیوه از پرش های زائد، در شمارنده های سرعت بالا و وسایل زمان سنجی نیز کاربرد دارد. این رله به موقعیتش حساس است(position-sensitive) و باید به طور عمودی نصب شود تا درست کار کند. بدلیل سمیت و هزینه جیوه مایع، این نوع رله ها بندرت برای تجهیزات جدید استفاده می شوند.

    Polarized relay
    رله قطبی میله فلزی را بین قطبهای یک آهنربای دائم قرار می دهد تا حساسیت را افزایش دهد. رله های قطبی در اواسط قرن 21 در ارتباطات تلفنی برای آشکار سازی پالسهای ضعیف و تصحیح اعوجاج تلگرافی استفاده می شد. قطبها روی پیچهائی قرار داشتند که تکنسین ها می توانستند آنها را برای حساسیت بالا تنظیم کنند و سپس یک مقدار بایاس را برای جریان بحرانی به آنها اعمال می کردند که رله باید با آن کار کند.
    Machine tool relay
    این رله ها برای کنترل صنعتی ماشینها، ماشینهای انتقال و کنترل ترتیبی استاندارد شده اند. این رله با تعداد بسیاری اتصال مشخص می شود(بعضی مواقع در میدانهای مغناطیسی) که به راحتی از حالت نرمال باز به حالت نرمال بسته تبدیل می شوند. دارای سیم پیچهای قابل تعویض آسان است و ضریب شکلی(form factor) که قابلیت نصب تعداد زیادی از آنها را در یک پانل را میسر می سازد. اگر چه این رله ها زمانی ستون فقرات اتوماسیون صنعتی را در مونتاژ اتومبیل بودند ولی امروزه با کنترل کننده های منطقی برنامه پذیر(programmable logic controller) در کاربردهای کنترل ترتیبی جایگزین شده اند.
    Contactor relay
    این رله یک رله جریان قوى (heavy-duty relay) است که برای سوئیچینگ موتورهای الکتریکی و بارهای روشنائی استفاده می شود. در جریانهای بالا اتصالات از نقره خاص ساخته می شوند. قوسهای الکتریکی نا خواسته، موجب اکسید شدن اتصالات می شوند ولی! اکسید نقره هنوز یک هادی خوب است. چنین وسایلی اغلب برای استارتر موتورها استفاده می شوند. موتور استارتر() یک کنتاکتور با یک وسیله محافظ جریان زیاد است.
    Solid state contactor relay
    این رله نیز یک رله جریان قوى البته حالت جامد (heavy-duty solid state relay) به همراه یک دفع کننده حرارتی(heat sink) می باشد و در گرم کننده های الکتریکی، موتورهای الکتریکی کوچک و بارهای روشنائی کاربرد دارد، که در آنها به دوره های روشن و خاموش مکرر نیاز است. در آنها هیچ قسمت متحرکی برای داشتن سایش و یا اتصال پرشی برای لرزش وجود ندارد. آنها با سیگنالهای کنترل AC یا DC از سوی کنترلرهای منطقی برنامه پذیر (PLCs)، کامپیوتر های شخصی (PCs) ، منابع منطقی ترانزیستور - ترانزیستور (TTL=Transistor-transistor logic) و سایر کنترلهای میکروپروسس& #1608;ر فعال می شوند.

    یک رله Solid State Contactor برای 25 یا 40 آمپر


    Buchholz relay
    این رله یک حسگر مطمئن برای انباشت گاز در ترانسفورما& #1578;ورهای بزرگ است که در روغن شناورند، که هنگامیکه تجمع گاز به آهستگی شروع شود، هشدار می دهد و در صورتی که گاز به سرعت در روغن ترانسفورما& #1578;ور تولید شود، ترانسفورما& #1578;ور را قطع می کند.
    Forced-guided contacts relay
    در این رله اتصالات رله ای وجود دارند که به صورت مکانیکی به یکدیگر متصل هستند که هنگامیکه سیم پیچ تحریک و یا بی انرژی می شود همه آنها به سمت یکدیگر حرت می کنند. اگر یک دسته از این اتصالات از حرکت بیافتند، اتصالات دیگر رله همان رله نمی توانند حرکت کنند. کاربرد این رله توانائی چک کردن حالت رله ها را میسر می سازد. این رله ها با نامهای دیگری از قبیل "positive-guided contacts"، "captive contacts"، "locked contacts"و "safety relays" نیز شناخته می شوند.
    Solid-state relay
    رله حالت جامد (SS یک عنصر الکترونیکی نیمه هادی است که کاری شبیه رله الکترومکان& #1740;کی را انجام می دهد ولی هیچ عضو متحرکی ندارد و دارای طول عمر بلند مدتی است. با SSR ها، روی هر ترانزیستور آنها ولتاژ کوچکی می افتد. مجموع این ولتاژها جریانی را که یک SSR می دهد را محدود می کند. با ترانزیستور های پیشرفته تر، SSR های با جریان بالا می توانند جریانهای 100 تا 1200 آمپر را تامین کند، که هم اکنون به صورت تجاری قابل دسترس هستند.

    یک SSR
    Overload protection relay
    یک نوع از رله های حفاظت بار زیاد به همراه یک عنصر یا المان حرارتی به طور سری با موتور کار می کند. گرمای ایجاد شده توسط جریان موتور یک نوار باریک دو فلزی را برای رها کردن یک فنر برای اتصال استفاده می شود. این رله در معرض محیطی شبیه به محیط موتور قرار دارد.
    قطب و لولا

    "C" یعنی مشترک (Common)
    از وقتیکه رله ها به عنوان سوئیچ به کار رفتند، لغات و اصطلاحات آنها را نیز به خود گرفتند، بر اساس این طبقه بندی، رله ها می توانند یکی از انواع زیر باشند:
    SPST:که مخفف Single Pole Single Throw و به معنی یک قطب و یک لولا می باشد. این فقط دو ترمینال دارد که می توانند به خاموش و روشن سوئیچ شوند. در مجموع به همراه سیم پیچ چهار ترمینال وجود دارد.
    SPDT: که مخفف Single Pole Double Throw و به معنی یک قطب و دو لولا (حالت) است. این مورد یک ردیف از سه ترمینال دارد. یک ترمینال (مشترک) بین دو قطب دیگر سوئیچ می کند. در مجموع به همراه سیم پیچ پنج ترمینال وجود دارد.
    DPST: که مخفف Double Pole Single Throw و به معنی دو قطب و یک لولا است. در این رله دو جفت ترمینال وجود دارد. معادل(در حکم) دو SPST کار می کند ولی با یک سیم پیچ و در مجموع به همراه سیم پیچ شش ترمینال دارد. این پیکره بندی ممکن است مانند DPNO باشد.
    DPDT: که مخفف Double Pole Double Throw و به معنی دو قطب و دو لولا است. در این رله دو ردیف ترمینال دو حالته است. معادل دو SPDT بوده که با یک سیم پیچ کار می کند و در مجموع به همراه سیم پیچ هشت ترمینال دارد.

    نمای یک DPDT در مورد AC
    QPDT: که مخفف Quadruple Pole Double Throw بوده و به معنی چهار قطبی و دو لولائی است و گاهی اوقات Quad Pole Double Throw نیز گفته می شود. معادل چهار SPDT بوده و با یک سیم پیچ کار می کند و در مجموع به همراه سیم پیچ چهارده ترمینال دارد.
    اتصالات می توانند در حالتهای باز(NO)، بسته(NC) و یا وسط (CO) باشند.
    NO یا "Normally-open" مدار را هنگامیکه رله فعال است، متصل می کنند و در هنگامی که رله غیر فعال است، مدار را قطع می کند. همچنین به چنین وضعیتی "فرم اتصال A" یا "make" نیز می گویند. فرم اتصال A برای کاربردهای که نیاز دارند منابع جریان بالا و با توان بالا را توسط کنترل از راه دور سوئیچ کنند، ایده آل است.
    NC یا "Normally-closed" مدار را هنگامیکه رله غیر فعال است، متصل می کنند و در هنگامی که رله فعال است، مدار را قطع می کند. همچنین به چنین وضعیتی "فرم اتصال B" یا "break" نیز می گویند. فرم اتصال B برای کاربردهائی ایده آل هستند که نیاز دارند هنگامیکه رله فعال است قطع بمانند.
    CO یا "Change-over" دو مدار را کنترل می کند: یک NO و یک NC ، با ترمینال مشترک "C". همچنین به چنین وضعیتی "فرم اتصال C" یا "transfer" نیز می گویند.
    کاربردها ;
    رله ها استفاده می شوند در (برای):
    • کنترل مدارهای ولتاژ بالا با یک سیگنال فشار ضعیف، مانند بعضی مودمها،
    • کنترل مدارهای جریان بالا با یک سیگنال جریان ضعیف، مانند سیم پیچ استارتر یک اتومبیل،
    • آشکار سازی و ایزوله سازی خطاها در خطوط انتقال و توزیع، با باز و بسته کردن مدارهای شکسته شده (رله های محافظ)
    • ایزوله سازی مدار فرمان از مدار اصلی، هنگامیکه در پتانسیل های مختلف هستند، مثلا کنترل شبکه اصلی برق توسط یک سوئیچ ولتاژ پائین. اخیرا اغلب شبکه ها توسط یک قسمت ولتاژ پائین با سیم های ولتاژ پائین و آسان برای نصب در تابلو ها و قابل حمل، کنترل می شوند.
    • انجام توابع منطقی. برای مثال، تابع بولی AND را می توان با یرس قرار دادن یک رله در حالت NO تحقق بخشید، یا تابع بولی OR با موازی قرار دادن آن. با قرار دادن رله در حالت CO تابع بولی XOR را خواهید داشت. توابع NAND و NOR نیز با قرار دادن رله در حالت NC قابل تحقق هستند.
    • پیاده سازی تابع تاخیر زمانی. رله می تواند تنظیم شود تا با تاخیر مشخصی اتصالات را قطع یا برقرار نماید. یک تاخیر کوتاه(کسری از ثانیه) با استفاده از یک صفحه مسی بین میله فلزی و تیغه است. جریان جاری در دیسک برای لحظه ای کوتاه میدان مغناطیسی را در خود حفظ می کند و بسته شدن را به تاخیر می اندازد. برای تاخیر های بیشتر (تا یک دقیقه) ، از یک ضربه گیر استفاده می شود. ضربه گیر یک پیستون پر شده از یک سیال است که باعث رهائی کند میله فلزی می شود. دوره زمانی می تواند بر اساس افزایش و کاهش نرخ حرکت پیستون متفاوت باشد. برای زمانهای بلندتر از یک تایمر چرخ دنده ای ساعتی و مکانیکی استفاده می شود.

    یک رله یزرگ قدیمی با تعداد زیادی اتصال
    استفاده در سیستم سوئیچ تلفنی قدیمی
    انتخاب یک رله
    انتخاب یک رله مناسب برای کاربری خاص مستلزم ارزیابی فاکتورهای مختلفی است:
    • تعداد و نوع اتصالات - NC یا NO و یا CO
    • در مورد CO دو نوع وجود دارد. این مدل رله می تواند از دو طریق ساخته شود."Make before Break" و "Break before Make" . مثلا سوئیچ تلفن قدیمی از حالت Break before Make استفاده می کند، بنابر این اتصال تا وقتی شماره گیری موفق نباشد، هزینه ای را به همراه نخواهد داشت. راه آهن هنوز از آنها برای کنترل تقاطع ها استفاده می کند.
    • توان اتصال - رله های کوچک در آمپرهای پائین سوئیچ می کنند، رله های بزرگ برای 3000 آمپر ارزیابی می شوند، برای جریانهای DC یا AC.
    • ولتاژ نامی اتصالات - رله های کنترلی عادی دارای ولتاژ نامی 300VAC یا 600VAC ، نوع خودکار آن 50VDC و رله های مخصوص ولتاژ بالا در حدود 15,000V هستند.
    • ولتاژ سیم پیچ - رله های ماشین ابزار معمولا با 24VAC یا 120VAC ، جعبه سوئیچها 125V یا 250VDC، و بالاخره سوئیچهای حساس که با جریانهای در حد کمتر از میلی آمپر کار می کنند.
    • محفظه - باز بودن ، ایمنی در مقابل لمس، ضد انفجار، در هوای آزاد، مقاومت از هم پاشیدن روغن و ...
    • نصب - سوکت ها، برد دو شاخه ها، نصب ریلی، نصی تابلوئی، تابلوی سراسری، محفظه برای نصب روی دیوار یا تجهیزات و...
    • زمان سوئیچ - کجا سرعت بالا مورد نیاز است؟
    • اتصالات خشک(Dry) - وقتی سوئیچینگ با سیگنالهای سطح پائین باشد، مواد خاصی برای اتصالات مورد نیاز است. نظیر روکش طلا
    • حفاظت اتصالات - خنثی کردن قوس الکتریکی در مدارهای با القاء بالا
    • حفاظت سیم پیچ - خنثی کردن نوسانات شدید ولتاژ به هنگام سوئیچ جریان سیم پیچ
    • ایزولاسیون بین مدار سیم پیچ و اتصالات
    • تست مقاومت انتشار یا هوا فضا، نوع خاصی از "تضمین کیفیت" (Quality Assurance)
    • متعلقات - نظیر تایمرها، اتصالات کمکی، چراغهای راهنما، دکمه های تست و ...
    • تست تنظیم
    • جریانهای ; مزاحم ناشی از پیوستگی مغناطیسی بین سیم پیچ مجاور رله روی برد مدار چاپی
    رله حفاظتی
    رله محافظ یک دستگاه پیچیده الکترومکان& #1740;کی است، اغلب با بیشتر از یک سیم پیچ و طراحی شده برای محاسبه شرایط کاری روی یک مدار الکتریکی و قطع کننده مدار وقتی اشتباهی رخ دهد. بر خلاف نوع کلیدی رله با ولتاژ آستانه و زمان کارکرد غیر مشخص(یا به سختی ثابت)، رله های محافظ دارای منحنیهای با تقریب خوب، قابل انتخاب و نسبت - زمان به جریان -(یا سایر پارامترهای کاری) خوبی هستند. چنین رله هائی بسیار خوب ساخته می شوند، با استفاده از آرایه های دیسکهای القائی، آهنرباهای قطب پوشیده، سیم پیچهای عملیات و توقف، عملگرهای سلونوئیدی، اتصالات شبیه رله تلفن و شبکه های تغییر فاز این کار صورت می گیرد تا به رله اجازه دهند تا به جریانهای بالا، ولتاژهای بالا، برگشت توان، فرکانس بالا و پائین پاسخ دهد. یک خط انتقال مهم یا واحد تولید باید یک اطاقکهای خصوصی البته با نشان مخصوص وسایل الکترومکان& #1740;کی مخصوص برای محافظت داشته باشند. هر کدام از کارائی های حفاظتی در دسترس برای یک رله باید با شماره وسیله استاندارد standard ANSI Device Numbers)ANSI ) مشخص شوند. برای مثال اگر له ای کارائی 51 را دارد باید یک رله حفاظتی جریان بالای زمان بندی شده باشد.
    طراحی و تئوری این وسیله محافظ قسمت مهمی از آموزش یک مهندس الکترونیک است که در رشته سیستمهای قدرت کار می کند. امروزه این وسیله ها تقریبا به کلی - در طراحیهای جدید - با الات دقیق بر اساس میکرو پروسسورها جایگزین شده اند که با اجداد الکترومکان& #1740;کی خود با دقت و راحتی کار خود رقابت می کنند. با ترکیب کردن چندین کارائی در یک مورد، رله های عددی (شمارشی) در هزینه های سرمایه و نگهداری بسیار مقرون به صرفه تر هستند. به هر حال به علت طول عمر طولانی رله های الکترومکان& #1740;کی، دهها هزار از این "نگهبانان خاموش" هنوز از خطوط انتقال و وسایل الکتریکی در تمام جهان محافظت می کنند.


    رله جریان بالا
    این رله نوعی رله محافظ به شما می رود. شماره طراحی وسیله ANSI آن 50 (برای یک جریان بالای لحظه ای) یا "" و 51 (برای جریان بالای زمانی) یا "" می باشد. در کاربردهای عادی رله های جریان بالا برای محافظت جریان بالا استفاده می شوند که به یک ترانسفورما& #1578;ور جریان متصل و برای کار کردن در (بالای) سطح جریان مشخصی می باشند. وقتی رله کار می کند، یک یا چند اتصال کار خواهند کرد و سیم پیچ مدار قطع کننده را تحریک می کنند و مانع از قطع شدن مدار می گردند.
    منابع
    Westinghouse Corporation, Applied Protective Relaying, 1976, Westinghouse Corporation, no ISBN, Library of Congress card no. 76- 8060 - a standard reference on electromechanical protection relays (out of print - current edition published by ABB)

    Terrell Croft and Wilford Summers (ed), American Electricians' Handbook, Eleventh Edition, McGraw Hill, New York (1987) ISBN 0- 07-013932-6

    Mason, C. R., Art & Science of Protective Relaying, Chapter 2, GE Consumer & Electrical [1],
    **همیشه به این فکر کن که خداوند با توست**

    #2
    پاسخ : رله چیست؟ و انواع آن...

    تشکر

    دیدگاه


      #3
      پاسخ : رله چیست؟ و انواع آن...

      چرا رله پنج تا پایه داره ؟
      کار هر کدام چیست ؟
      می شه یکمی دقیق با عکسی چیزی بگید؟


      خیلی ممنونم

      دیدگاه


        #4
        پاسخ : رله چیست؟ و انواع آن...

        آقای xzxzxz
        انشاا.. متن بالا رو که خوندی نه ؟
        نمیدونم چی از این ساده تر بگم که آقای اقبالی گفت :NO:
        نیوتن غلط کرد !
        واسه بعضی عمل ها
        هیچ عکس العملی نیست !

        دیدگاه


          #5
          پاسخ : رله چیست؟ و انواع آن...

          فرض گرفتم که خوندی :NO:
          انشاا... اینو که میشناسی

          همون کلید دو حاته خودمون
          اینم احتمالا کلاس چهارم پنجم دبستان درست کردی

          آهنربای الکتریکی
          این دوتا رو ترکیب کردن شده این

          حالا 2تا پایه جدا داریم که برای سیم پیچ آهنرباشه
          سه تا پایه هم داریم که پایه کلیدمونه

          وقتی سر پایه سیم پیچ ولتاژی نیست
          پایه مشترک (وسط) کلید به پایه چپ راه میده
          وقتی ولتاژ میفته سیم پیچ آهنربا میشه
          کلید تغییر حالت میده و پایه مشترک به پایه سمت راست راه میده
          واگه ولتاژ برداشته شه به حالت اول بر میگرده
          یعنی رله کلید سه پایه دو حالته ایست که توسط دو پایه دیگر کنترل میشود
          یعنی...
          بابا پدرم دراومد :angry:
          :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
          نیوتن غلط کرد !
          واسه بعضی عمل ها
          هیچ عکس العملی نیست !

          دیدگاه


            #6
            حرف اختصاری رله در altium designer

            حرف اختصاری رله در altium designer چیه وآیا این رله که عکسشو گذاشتم با چه حروف اختصاری در آلتیوم قابل دسترسی هستش?

            دیدگاه


              #7
              پاسخ : رله چیست؟ و انواع آن...

              Relay داخل کتابخونه devices

              دیدگاه


                #8
                پاسخ : رله چیست؟ و انواع آن...

                با تشکر از زحماتتون
                می شه ردباره ی رله های چند کنتاکتور ی هم توضیحاتی رو بدین همونایی که بیش از 5پایه دارن
                البته یه پیشنهاد هم واستون دارم اگه می شه همراه با شکل مداری توضیحاتتون رو اراده بدین تا وبهتر بیوفته
                با تشکر
                به جای اینکه جای کسی را بگیرید سعی کنید جای واقعیه خود را بیابید

                TABRIZ

                دیدگاه


                  #9
                  پاسخ : رله چیست؟ و انواع آن...

                  سلام
                  یه رله 10 امپری 220 ولتی داریم
                  که 10*220 میشه 2200 وات
                  حالا آیا میشه ازین رله 22 ولت 100 آمپر جریان عبور داد یا همون 10 آمپر حداگثر جریانه؟
                  چطور میشه محاسبه کرد از یک رله چند آمپر میشه عبور داد؟

                  دیدگاه


                    #10
                    پاسخ : رله چیست؟ و انواع آن...

                    نوشته اصلی توسط bardiya3
                    سلام
                    یه رله 10 امپری 220 ولتی داریم
                    که 10*220 میشه 2200 وات
                    حالا آیا میشه ازین رله 22 ولت 100 آمپر جریان عبور داد یا همون 10 آمپر حداگثر جریانه؟
                    چطور میشه محاسبه کرد از یک رله چند آمپر میشه عبور داد؟
                    مسلما نه اصلا توی مشخصات حرفی از توان نمیزنن چون توان به ضریب قدرت بار بستگی داره...اون جریان 10 آمپر هم حداکثر جریان عبوری در حالت کار رله است جریان 100 موجب ذوب شدن پایه های رله میشه از اون بدتر رله قدرت قطع 100 امپر رو نداره و هنگام قطع رله با اینکه کنتاکت ها قطع میشوند اگه ولتاژهم به قد کافی باشه هوا یونیزه وجریان از هوا عبور میکنه..اگه بار شما سلفی باشه مشکلات قطع و وصلتون بیشتر میشه...برای جریان های 100 آمپر از انواع بریکر و کلید کمپکت استفاده میکنند.
                    اگه حتی از بار و در نتیجه تیغه های بسته رله جریان 10 امپر متناوب بگذره ممکنه میدانش روی عملکرد رله تاثیر بگذاره و باعث بشه رله از کار بیفته در این شرایط میتونید یک خازن 100 نانو سرامیکی با بوبین رله موازی کنید

                    دیدگاه


                      #11
                      پاسخ : رله چیست؟ و انواع آن...

                      نوشته اصلی توسط xzxzxz
                      چرا رله پنج تا پایه داره ؟
                      کار هر کدام چیست ؟
                      می شه یکمی دقیق با عکسی چیزی بگید؟


                      خیلی ممنونم
                      با سلام خدمت شما کاربر گرامی:
                      پایه های رله 5 پایه بشرح زیر است.
                      2 پایه سیم پیچ کویل رله. یک پایه پل. یک پایه در حالت عادی بسته. یک پایه در حالت عادی باز.
                      علم را در آزمایشگاه باید یاد گرفت نه در دانشگاه
                      نابغه بودن 99 درصد با پشتکار و یک درصد با الهام است. (ادیسون)

                      دیدگاه


                        #12
                        پاسخ : رله چیست؟ و انواع آن...

                        نوشته اصلی توسط xzxzxz
                        چرا رله پنج تا پایه داره ؟
                        کار هر کدام چیست ؟
                        می شه یکمی دقیق با عکسی چیزی بگید؟


                        خیلی ممنونم
                        با سلام. دوست من طرفی که 3 پایه داره، پایه های اول و آخر بوبین زله هستن که با توجه به ولتاژ رله باید بهش ولتاژ اعمال کرد. پایه وسط همون سمت COM رله یا مشترک رله هستش. طرف دیگه 2 پایه داره یکی Nopen و دیگری Nclose هستش.
                        اينجا ماس ماست

                        دیدگاه


                          #13
                          پاسخ : رله چیست؟ و انواع آن...

                          رله چیست؟


                          رله یک کلید ساده الکترو مکانیکی است که از یک آهنربای الکتریکی و یک سری اتصالات تشکیل شده است.رله*ها در همه انواع وسایل به صورت پنهان یافت می*شوند.در حقیقت ،بعضی از کامپیوتر*های اولیه از رله*ها برای گیت*های منطقی استتفاده می*کرده*اند. ساختار رله :رله*ها به طور عجیبی ساده هستند.

                          در هر رله چهار قسمت وجود دارد:
                          :1)آهنربای الکتریکی
                          2)تیغه یا armature که می*تواند به وسیله*ی آهنربای الکتریکی جذب شود.
                          3)فنر
                          4)و یک سری اتصالات الکتریکی شکل زیر چهار قسمت رله را در حین عمل نشان می*دهد.

                          می*توانید مشاهده کنید که رله ازدو مدار جدا و کاملاً مستقل از هم تشکیل شده است.اولی در پایین قرار دارد و آهنربای الکتریکی را تحریک می*کند.وقتی که کلید بسته است،سیم*پیچ به آهنربای الکتریکی تبدیل می شود و تیغه را جذب می*کند(آبی) و تیغه به عنوان یک کلید برای مدار دوم عمل می*کند.وقتی که آهنربای الکتریکی فعال می*شود،تیغه مدار دوم را کامل می*کند و لامپ روشن می*شود.وقتی که آهنربا فعال نیست،فنر تیغه را دور می*کند و مدار ناکامل باقی می*ماند در نتیجه در این حالت لامپ خاموش است.

                          وقتی که رله*ها را خریداری می*کنید باید نسبت به چند متغیر دقت داشته باشید.1.ولتاژ و جریانی که برای حرکت دادن تیغه لازم است.2.ولتاژ و جریان بیشینه*ای که می*تواند در تیغه و اتصالات آن به وجود آید.3.تعداد تیغه*ها(به طور کلی 1 یا 2 تا)4.تعداد اتصالات تیغه*ها(به طور کلی 1*یا 2 تا- رله نشان داده شده در اینجا دو تا دارد که یکی استفاده نشده)5.این*که اتصال(اگر فقط یک امکان اتصال وجود داشته باشد) معمولاً باز(NO" (normally open "یا معمولاً بستهNC" (normally closed " است.
                          کار*برد*های رله
                          حسن رله*ها این است که با استفاده از توان کم که مثلاًاز سوئیچ داشبورد یا یک مدار کم *توان می*آید، مداری با توان بسیار بیشتر را وصل می*کنند مثلاً به وسیله*یرله و با استفاده از ولتاژی معادل 5v و جریانی معادل 50mA می*توان مداری با ولتاژv AC 120 و 2A را وصل کرد.
                          رله ها در وسایل خانگی (مثل موتور یا چراغ) که به وسیله*ی یک کنترل الکتریکی روشن می*شوند رایج هستند. رله*ها همچنین در ماشین*ها رایج می*باشند چرا که باید جریان بسیار زیادی (به وسیله*ی این رله*ها ) از ولتاژی به میزان 12v گرفته شود.
                          در ماشین*های مدل جدید، سازنده*ها برای راحت*تر شدن تعمیر و نگهداری، استفاده از ترکیبی از رله*ها را در جعبه****ی فیوز آغاز کرده*اند.مثلاً 6 جعبه*ی سفیدرنگ در این شکل (که مربوط به جعبه*ی فیوز Ford Windstarمی*شود)همگی رله اند.
                          در جاهایی که باید توان زیادی ایجاد شود،رله*ها معمولاً به صورت
                          آبشاری به کار می*روند به طوری که یک رله*ی کوچک، توان لازم را برای یک رله*ی بسیار بزرگتر ایجاد می*کند و رله*ی دوم مداری با توان بیشتر را وصل می*کند.
                          رله*ها همچنین می*توانند برای اجرا کردن جبر بولی استفاده شوند.


                          رله نوعی کلید الکتریکی سریع یا بی*درنگ است که با هدایت یک مدار الکتریکی دیگر باز و بسته می*شود. روش کنترل باز و بسته شدن این کلید الکتریکی به صورتهای مختلف مکانیکی، حرارتی، مغناطیسی، الکترو استاتیک و ... می باشد. رله را ژوزف هانری در سال ۱۸۳۵ میلادی اختراع کرد.
                          از آنجا که رله می*تواند جریانی قوی*تر از جریان ورودی را هدایت کند، به معنی وسیع*تر می*توان آن را نوعی تقویت کننده نیز دانست.
                          در گذشته رله*ها معمولاً با سیم*پیچ ساخته می*شد و از جریان برق برای تولید میدان مغناطیسی و باز و بسته کردن مدار سود می*برد. امروزه بسیاری از رله*ها به صورت حالت جامد ساخته می*شوند و اجزای متحرک ندارند.

                          انواع رله*های قدرت

                          رله سنجشی
                          در رله*های سنجشیِ دقت و حساسیت معینی تعریف می*شود تا در موقع تغییر کردن یک کمیت الکتریکی و یا ‏یک کمیت فیزیکی دیگری شروع به کار کند. چنین رله*ای برای مقدار معینی از یک ‏کمیت مشخص تنظیم می*شود و اگر آن کمیت از مقدار تعیین و تنظیم شده کمتر و یا ‏بیشتر باشد رله آن تغییرات را می*سنجد. رله سنجشی دو نوع دارد: ساده و مرکب.
                          رله سنجشی ساده اغلب دارای یک سیم پیچی تحریک شونده می*باشد که در اثر ‏تغییر جریان و یا ولتاژ تحریک و موجب وصل شدن کنتاکتی می*شود؛ مانند رله حرارتی و رله ‏جریان زیاد و رله فشار کم.
                          همچنین رله سنجشی مرکب دارای دو سیم پیچی تحریک شونده*است که همانند رله*ای که نسبت ولتاژ و جریان را می*سنجد (رله سنجش مقاومت ظاهری)، آن قسمت از شبکه را که اتصالی شده*است از مدار جدا می*کند، مانند رله دیستانس.


                          رله زمانی
                          رله زمانی به تنهایی برای حفاظت تأسیسات الکتریکی کاربرد ندارد، بلکه همراه با رله ‏سنجشی برای حفاظت شبکه الکتریکی استفاده می*گردد. زمان استعمال رلهٔ زمانی در مواقعی است که تأخیری عمدی در عمل کلیدزنی (قطع و وصل با فرکانس بسیار پایین) در شبکه مورد نظر باشد. ‏

                          رله جهت یاب
                          از رله جهت یاب، برای کنترل و سنجش جهت توان و نیرو در شبکه الکتریکی و یا قسمتی از شبکه ‏جریان متناوباستفاده می*شود. این رله از آن جهت نقش تعیین کننده*ای در شبکه دارد که تعیین جهت نیرو برای حفاظت محلی و ‏سلکتیو در اغلب شبکه*ها کاملاً ضروری و لازم است. به کمک رله جهت یاب می*توان فقط ‏آن قسمت از شبکه که خسارت دیده و معیوب شده را از مدار خارج کرد. حتی می*توان از این ‏رله جهت حفاظت ژنراتور و توربین در موقع برگشت توان نیز استفاده نمود.

                          رله حالت جامد SSR

                          Solid State Relay یک قطعه الکترونیکی است که همانند رله های مکانیکی عمل می کند. ولی در این قطعه هیچ قسمت متحرکی وجود ندارد.در نتیجه باعث افزایش عمر قطعه شده است. در مداراتی که تعداد دفعات کلید زدن زیاد می باشد کاربرد دارد. از ویژگی های آن می توان به ابعاد کوچکتر این قطعه نسبت به رله های مکانیکی اشاره کرد. در این نوع رله ها یک ولتاژ حداقلی باید اعمال شود تا کلید زدن انجام شود لذا با یک رله 250 ولتی نمی*توانید برق 12 ولت را کلید بزنید بر خلاف رله های معمولی است.
                          انواع دیگری از رله ها:

                          دیدگاه


                            #14
                            پاسخ : رله چیست؟ و انواع آن...

                            سلام در رله اضافه بار که الکترو مغناطیسی است اگر تغذیه رله راقطع کنیم موتور نیز قطع میشود؟

                            دیدگاه


                              #15
                              پاسخ : رله چیست؟ و انواع آن...

                              نوشته اصلی توسط rbahar2000 نمایش پست ها
                              سلام در رله اضافه بار که الکترو مغناطیسی است اگر تغذیه رله راقطع کنیم موتور نیز قطع میشود؟
                              میشه منظورتون رو بهتر بگید؟
                              مداری ساده و عملی برای صرفه جویی در مصرف برق خانه:
                              https://www.eca.ir/forums/thread89900.html

                              دیدگاه

                              لطفا صبر کنید...
                              X