اطلاعیه

Collapse
No announcement yet.

آموزشی: چگونه یک مقاله ISI ارزیابی می شود /

Collapse
X
 
  • فیلتر
  • زمان
  • Show
Clear All
new posts

    آموزشی: چگونه یک مقاله ISI ارزیابی می شود /

    چگونه یک مقاله ISI ارزیابی می شود؟

    برای این که بتوانید یک مقاله علمی بنویسید، لازم است که در این زمینه اطلاعاتی داشته باشید حال تصور کنید که این مقاله را برای موسسه اطلاعات علمی ISI می نویسید، احتمالاً برایتان بسیار مهم است که بدانید این مقالات چگونه ارزیابی می شود.
    امروزه ارزیابی مقاله های علمی یکی از دغدغه های جوامع عملی می باشد. موسسه اطلاعات علمی (Institute for scientific Information; ISI)، برای ارزیابی تحت پوشش فهرست نویسی خود، سه شاخص در نظر گرفته است.
    این شاخص ها شامل فاکتور تأثیر (If Impact factoror)، شاخص فوری (Immediately) و نیمه عمر استناد (Cited Half-Life) می باشند. فاکتور تاثیر، تعداد ارجاعات به مقاله های منتشر شده در دو سال قبل مجله تقسیم بر تعداد مقاله های منتشر شده در دو سال مذکور است. در مواردی فاکتور تاثیر مجله به طور میانگین (که معدل فاکتور تاثیر طول دوران فهرست شدن آن مجله در ISI می باشد) نیز مورد استفاده قرار می گیرد. این شاخص، مهمترین و در عین حال کاربردی ترین شاخص ارزیابی مجله ها از نظر ISI می باشد.
    شاخص های ارزیابی مقاله های علمی
    دو شاخص از شاخص های بالا را این گونه تعریف کرده اند:
    1- شاخص فوری (Immediately)، تعداد ارجاعات به مقاله های منتشر شده مجله در سال مورد ارزیابی تقسیم بر تعداد مقاله های منتشر شده در همان سال مجله مذکور، این شاخص در حقیقت شیب رشد منحنی ارجاعات را بیان می کند.
    2- نیمه عمر ارجاعات به مجله یا نیمه عمر استناد (Cited Half-Life): تعداد سال هایی که از سال ارزیابی باید به عقب برگشت تا شاهد پنجاه درصد کل ارجاعات به مجله در سال مورد ارزیابی باشیم. به عبارت دیگر، این شاخص مدت زمانی را که نیمی از کل استنادات به آن مجله صورت پذیرفته باشد را نشان می دهد و در حقیقت، سرعت کاهش میزان ارجاعات به مجله را بیان می کند: بدیهی است که وقتی مقاله های یک مجله ارزش خود را برای ارجاعات زود از دست بدهند (مقاله های سطحی باشند و خیلی زود بی ارزش شوند)، تنها به مقاله های جدید مجله ارجاع داده می شود. این موضوع باعث می شود که نیمه عمر ارجاعات به مجله کاهش یابد. بنابراین هر چه نیمه عمر ارجاعات به مجله بیشتر باشد نشان می دهد که ارزش مقاله های مجله در طول زمان بیشتر حفظ شده است و هنوز مورد ارجاع قرار می گیرند. در مجموع، هر چه نیمه عمر ارجاعات به یک مجله بزرگتر باشد، ارزش مجله بالاتر می رود.
    در پایان هر سال، مجله های تحت پوشش فهرست نویسی ISI در فهرست و بگاه علم (Web of Science=WOB) قرار گرفته اند، ارزیابی می شوند.
    معیارهای ارزیابی و سنجش همان شاخص های ارزیابی ISI (سه شاخص اشاره شده در بالا می باشند. نتایج این ارزیابی نیز در گزارش های ارجاع مجله (Journal Citation Reports=JCR) در هر سال جهت اطلاع عموم اعلام می شود.
    درجه بندی نشریه های ISI (معیار IF)
    در بین فاکتورهای بالا، فاکتور تاثیر، کاربردی ترین شاخص می باشد و امروزه به طور گسترده ای در درجه بندی و ارزیابی مجله ها مورد استفاده قرار می گیرد. این فاکتور در حقیقت توانایی مجله و هیات تحریریه آن را در جذب بهترین مقاله ها نشان می دهد.
    فاکتور تاثیر برای نخستین بار در سال 1995 و توسط بنیانگذار Garfield ISI مطرح شد و به سرعت به صورت دستورالعملی جهت گزینش بهترین مجله ها به کار رفت. حقیقت آن است که این فاکتور ابزار کاملی برای اندازه گیری کیفیت مقاله ها نمی باشد. بلکه چون روش بهتری وجود ندارد و در حال حاضر نسبت به دیگر معیارها برای ارزیابی علمی از مزایایی برخوردار است لذا عموماً مورد استفاده قرار می گیرد. فاکتور تاثیر به صورت میانگین تعداد ارجاعات به یک مورد قابل استناد (نظیر مقاله پژوهشی، مقاله مروری، نامه، یادداشت، چکیده و ...) در یک مجله علمی در طول یک دوره زمانی معین تعریف شده است. معمولاً فاکتور تاثیر برای یک مجله، براساس میانگین تعداد ارجاعات برای هر مقاله چاپ شده در یک دوره زمانی یک ساله به تعداد مقاله های منتشر شده در دو سال اخیر محاسبه می شود. البته در مواردی نیز فاکتور تاثیر در یک دوره 5 ساله مورد مبنا می باشد.

    موفق باشید .. .


    [url=http://wiki.eca.ir/]http://www.ecapic.ir/image/ECA-091005091909.gif[/url

    #2
    پاسخ : آموزشی: چگونه یک مقاله ISI ارزیابی می شود /

    نمیدونم چرا درین خبر گفته شده که روش بهتری وجود ندارد....(شاید هم واقعا وجود نداره) ولی چند وقت توی یه مجله (اخبار- پژوهشگاه دانشهای بنیادی) خوندم که این شاخص هم دیگه قدیمی شده و مشکلاتی داره خود این ضریب تاثیر برای یک مجله و یک سال خاص ضریب با استفاده از تعداد ارجاع ها (به مجله) در همان سال به مقالات چاپ شدهٰ اون مجله تا دو سال قبلش هست...
    ایرادی که به این ضریب میگرفتن تقریبا این بود که فقط یه دادهٰ خام هست و نباید زیاد روش حساب باز کرد و مثلا میگفتن عوامل حاشیه ای روی این ضریب به طور کاذب تاثیر میزاره
    یا یه ایراد جالبی که بهش گرفته بودن این بود که اون دوره دو ساله برای برخی از علوم بد نیست (این دورهٰ دو ساله واسه uptodate بودن مجله لحاظ میشه) جون اکثر ارجاعات توی همون دو سال رخ میده و بعد فروکش میکنه ولی برای علومی مثل ریاضی تازه ممکنه سر دوسال اوج بگیره و این مشکلات زیادی ایجاد میکنه
    یا مجلات خیلی تخصصی ضریب خوبی نمیگیرن چون تعداد مقاله شون کمه ولی مجلات عمومی تر (عمومی تر تخصصی :mrgreen چون وسعت موضوعش زیاده تر هست به شکل کاذبی ضریب تاثیر بالاتری میگیرن.....یا مجلات غیر انگلیسی مظلوم واقع میشن و ... کلی مطالب دیگه...
    و تازه ازین ضرییب واسه اعضا هیات علمی و استخدام و .. هم استفاده میشه تا اونجا که شنیدم امتیاز اعضا هیئت علمی از جمع کردن تعداد مقاله ضرب در ضریب تاثیر مجله و بعد جمع کل..... خوب این شاخص خیلی مهمه ولی نقصهای زیادی داره و به بعضی ظلم میشه
    مثلا بعضی هیات علمی ها به طور کاذب اینقدر مقالهٰ آبکی میدن که یه دفعه دیدی شدن پروفسور :nerd:
    خلاصه بحث مفصلی داره و به همین خاطر شاخصهای بهتری هم ارائه شده که حالا اگه پیداشون کردم اینجا اضافه میکنم....

    دیدگاه


      #3
      پاسخ : آموزشی: چگونه یک مقاله ISI ارزیابی می شود /

      لینک درخوری به اون مجله پیدا نکردم ولی این شاخصها اینا هستند:

      h index :
      http://www.research.hbi.ir/group-elmsanji/rahnama/h-index.htm
      http://en.wikipedia.org/wiki/Hirsch_number

      m index:
      اینم شاخص h تقسیم بر تعداد سالهائی هست که از انتشار اولین مقالهٰ فرد گذشته...هدف از طرحش اینه که انصاف در مورد محققین جوان مثل خودمون که فرصت نداشته اند مقالات زیادی رو منتشر کنند رعایت بشه :cry2:

      g index : این یه فرمول محاسبه خاص خودشو داره ولی هدفش اینه که اگر مثلا یه پژوهشگر یه مقالهٰ خیلی داغ داشت که ارجاعات زیادی خورده یه امتیاز متناسبی نسبت به اونی که فقط تعداد معمولی ارجاع خورده داشته باشه

      خلاصه این سه تا شاخص با هم ترکیب خیلی بهتر و منصفانه تری نسبت به شاخص IF ایجاد میکنند...

      یه نکتهٰ دیگه ISI هم مثل اینکه بنیادش به اسم Thomson Scientific تغییر نام داده..
      اطلاعات بیشتری رو میشه در ویکی پدیای انگلیسی و البته گوگل..........بدست آورد

      دیدگاه


        #4
        پاسخ : آموزشی: چگونه یک مقاله ISI ارزیابی می شود /

        ممنون از مطالب مفیدتون .... واقعا به نظرم مقاله و پذیرش ... خیلی چیزه پیش پا افتاده ای شده ... شایدم سطح کنفرانسها پایین اومده ... اما یه سوال واقعا این ISI به حق هست این که فقط مقالات پذیرفته شده در ISI مورد قبول هست ؟؟؟؟
        [url=http://wiki.eca.ir/]http://www.ecapic.ir/image/ECA-091005091909.gif[/url

        دیدگاه

        لطفا صبر کنید...
        X