اطلاعیه

Collapse
No announcement yet.

مهندسی پزشکی چیست

Collapse
این موضوع برجسته شده است.
X
X
 
  • فیلتر
  • زمان
  • Show
Clear All
new posts

    مهندسی پزشکی چیست

    سلام
    اطلاعاتی درباره مهندسی پزشکی می خواستم . کاربرد ان کجاست فرق ان با رشته پزشکی چیست ؟ :smile:
    انجمن LABVIEW
    http://www.eca.ir/forum2/index.php?board=279.0
    اموزش ميكروكنترلرهاي AVR به زبان ساده
    http://www.eca.ir/forum2/index.php/topic,7070.0.html

    #2
    مهندسی پزشکی چیست

    تاپیک رو مهم می کنم :

    دریک دیدگاه وسیع تلاش های هزاران سال پیش، مهندسی پزشکی را برای ما در این قرن هموار ساخته است.در سال 2000 میلادی باستان شناسان در آلمان یک مومیایی سه هزار ساله را درThebes کشف کردند که یک عضومصنوعی چوبی همانند یک انگشت چوبی در پایش بکار گرفته شده بود که ممکن است قدیمی ترین عضو مصنوعی شناخته شده باشد.

    یونانیان همچنین از یک نی تو خالی برای شنیدن و دیدن آنچه که در بدن انسان رخ میدهد استفاده می کردند.
    در سال 1816 میلادی فیزیکدان فرانسوی Rene laennec با قرار دادن گوشش در نزدیکی قفسه ی سینه ی بیمار و با استفاده از یک روزنامه ی لوله شده به صداهای درون آن گوش داد. بوجود آمدن این ایده برای اختراع او ، امروزه به ساختن گوشی طبی رهنمون شده است.
    هیچ موضوعی در تکنولوژی پزشکی پیشرفت نمی کند مگر آنکه تندرستی انسان را تامین کند. دستگاه های امروزه ی مهندسی پزشکی از تغییر دستگاههای موفق اولیه بوجود آمدند.
    ابزارهایی مانند دندان های چوبی ، عصاهای زیر بغل ، و هر وسیله ی که در کیف سیاه پزشکان پنهان شده بود به ابزار های شگفت مدرن که شامل دستگاههای تنظبم کننده ی ضربان قلب ، ماشین های دیالیز و ابزارهای تشخیصی و تکنولوژی تصویربرداری در انواع مختلف (آنژ یو گرافی ،مامو گرافی ،رادیو لوژی ،...)و اعضای مصنوعی شامل ایمپلنت ها و...

    انجمن ملی مهندسان تعداد مهندسین فعالی که در حوزه های مختلف از تکنولوژی سلامت مشغول به کار می باشند نزدیک 32000 نفر تخمین زده است.اعضای این انجمن می کوشند تا بنیان های مهندسی پزشکی را بر پایه پیشرفت هایی که 200 سال پیش در الکتروفیزیولوژی بدست آمد قرار دهند.پایه گذاری الکتروفیزیولوژی با Dubois Reymond آغاز شد همزمان با او Hermann von با دیدگاهی نو بر این نظر عقیده داشت که بکار بستن قوانین مهندسی در فیزیولوژی بدن بسیاری از مشکلات موجود را برطرف می کند.او عضلات را بصورت مقاومت و عصب ها را رسانای جریان معرفی کرد.

    در سال 1895 Wilhelm Roentgen لامپ اشعه ی کاتد را بصورت تصادفی کشف کرد.این دستگاه که شامل یک ورقه روکش دار از آلیاژهای مس نیکل و تنگستن به همراه باریم بود . Roentgen به طور قطع فهمید که این لامپ باید انواع اشعه های نافذ را ساطع کند. او این اشعه را X نامید چون تا آن زمان ناشناخته بود. حتی زمانی که لامپ و ورقه در اتاق های جداگانه بودند تابش اشعه وجود داشت .در مدت زمان کوتاهی او حدس زد که اگر او اشعه X را از بین دست عبور دهد و آن را روی یک صفحه ثبت کند استخوان های دست را بوضوح خواهد دید.در حقیقت اولین رادیو گرافی از بدن انسان دست چپ Mrs Roentgen بود. در دهه بعد اشعه ی X به یک ابزار تشخیصی وسیع تبدیل شد . از استخوان ها تصویر واضحی همانند بک شی سفید در یک صفحه با زمینه ی سیاه نمایش داده می شد . این تحقیق او بر روی بافت هایی که این اشعه می گذشت یک مسیر را برای آخرین محصولات مدرن تکنولوژی تصویر برداری پزشکی و حذف آسیب هایی که در جراحی رخ می داد ، باز کرد.

    مهندسی پزشکی یک ترکیب بی مانند از علوم مهندسی وپزشکی است و علومی همچون بیو فیزیک و فیزیک پزشکی را در ابتدای این قرن بوجود آورد. در آغاز این سه رشته به صورت بالقوه غیر قابل تشخیص بودند. و هیچ برنامه ی سلسله واری وجود نداشت .
    در زمان بین جنگ جهانی اول و دوم تعدادی از لابراتور ها تحقیق را روی بیو فیزیک و فیزیک پزشکی عهده دار شدند. اما تنها یک آزمایشگاه یک ایده ی منسجم را ارایه داد . در سال 1921 Oswalt در فرانکفورت آلمان موسسه ای را پایه گذاری کرد که موضوعات فیزیک را در پزشکی بررسی می نمود .اعضای این انجمن می کوشیدند تا تاثیر تشعشع را بر عناصر زیستی بیابند. موسسه ی Oswalt و دانشگاه فرانکفرت به سرعت رشته ی بیوفیزیک را تا مقطع دکترا راه اندازی کردند. دروس آنها شامل اثر اشعه ی X بر روی بافت و خا صیت الکتریکی بافت بود. اساتید دانشگاه و محققین و دستیاران و تکنسین شامل 20 نفر بودند.
    پیرو جنگ جهانی دوم مجری کمییته حوزه های مختلف پزشکی و مهندسی و زیست را با یکدیگر ترکیب کردند و دانس فیزیک پزشکی در سال 1943 در آلمان پایه گذاری شد.
    5 سال بعد اولین کنفرانس مهندسی در پزشکی و زیست در آمریکا برگزار شد که تحت حمایت انجمن مهندسی برق و الکترونیک در آمریکا بود.
    در این نشست کوچک تقریبا 20 صفحه به حاضرین جلسه که تعدادشان کمتر از 100 نفر بود تقدیم شد موضوع مورد برسی پیرامون یونیزاسیون توسط اشعه و مفهوم آن بود.
    در سال 1985 کنفرانس بر پایه ی استفاده از کامپیوتر در پزشکی و زیست بود . در سال 1961 جمعییتی نزدیک به 3000 نفر شرکت کردند.
    در سال 1983 نخستین بیمار تحت عمل جراحی قلب مصنوعی قرار گرفت و 192 روز زنده ماند.در سال 1988 تلمبه ی تنظیم کننده ی قلب ساخته شد .در سال 1993 اولین پای الکتریکی ساخته شد. پایی که با استفاده از سیستم بادی و کنترلهای ریزپردازنده، سرعت قدم زدن فرد را دریافته و محفظه های بادی خود را به نحوی تنظیم میکند که به طور طبیعی به جلو عقب حرکت کرده و مانع از لنگیدن فرد میشود. و اکنون دانشمندان مهندسی پزشکی به یاری متخصصان رشتههای مرتبط تلاش میکنند تا چشم مصنوعی، کلیه مصنوعی یا رگ مصنوعی را اختراع کنند.

    در ایران این رشته در چهار گرایش بیو الکتریک ، بیو مکانیک ، بیومواد,مهندسی پزشکی بالینی ارایه می شود .



    معرفی گرایش بیوالکتریک

    مقدمه :

    عنوان مهندسی پزشکی ، کم و بیش بیانگر زمینه ی تحصیلی و کاری این رشته می باشد ، اما با توجه به استقبال داوطلبان آزمون سراسری در سالهای اخیر به این رشته و نیاز غیر قابل انکار جامعه علمی کشور به ایجاد زبان مشترک و بستر همکاری میان جامعه پزشکان و مهندسان ، قصد داریم تا در این مقاله ، به تبیین و توضیح بیشتر مهندسی پزشکی در ایران و چالشهایی که دانشجویان، فارغ التحصیلان و اساتید این رشته با آن رو به رو هستند بپردازیم ، به این امید که خواننده این مطلب با ماهیت این رشته و جایگاه آن در جامعه علمی و صنعتی امروز آشنایی بیشتری پیدا کند . همچنین در مورد زمینه های تخصصی گرایش بیوالکتریک مهندسی پزشکی و موقعیتهای شغلی باالفعل و باالقوه یک مهندس بیوالکتریک نیز اطلاعاتی اجمالی در اختیار خواننده قرار خواهدگرفت .

    از زمان استفاده از پروتزهای چوبی و نوارهای آغشته به گل ، در درمان شکستگی ها و دررفتگی مفاصل گرفته تا قرن بیست و یکم و به کارگیری پیشرفته ترین تجهیزات تشخیصی و درمانی نظیر MRI ، همواره پزشکان برای تشخیص بیماری و درمان آن نیازمند استفاده از تجهیزات پزشکی بوده اند و از زمانی که مهندسی پزشکی به صورت آکادمیک پزشکان را در این امر یاری می رساند ، چیزی حدود صد سال می گذرد . در ابتدا این رشته بخشی از مهندسی برق و مهندسی مکانیک بود ، اما به مرور و با نیاز روز افزون جامعه به متخصصان این علم ، مهندسی پزشکی هویتی کاملا مستقل یافت و امروز با بهره گیری از علوم مختلف زیستی و پزشکی ، برق ، مکانیک ، پلیمر و مواد ، در میان رشته های دانشگاهی، از جایگاهی استراتژیک و رو به رشد برخوردار است ؛ تا جایی که امروزه شاهد ظهور رشته هایی جدید نظیر مهندسی بافت ، مهندسی ورزش و مهندسی شبکه های عصبی در بستر این علم هستیم .

    هدف این رشته تربیت متخصصانی است که از عهده تجهیز ، نگهداری و طراحی دستگاههای پزشکی و اندامهای مصنوعی برآیند و بتوانند میان دو دنیای مهندسی و پزشکی ، زبانی مشترک ایجاد کنند. مهندسی پزشکی به علت ماهیت بین رشته ای خود ، گاه در دانشکده های پزشکی ، گاه در دانشکده های مهندسی و گاه با همکاری هر دو تاسیس می شود ، در ایران نخستین گام بمنظور ایجاد رشته مهندسی پزشکی با پروژه سیبرنتیکی و تاسیس آزمایشگاه مهندسی پزشکی در سال 1366 در دانشکده مهندسی برق دانشگاه صنعتی امیرکبیر برداشته شد . این پروژه به سرپرستی دکتر هاشمی گلپایگانی و همکاری استادان دیگری از دانشگاههای مختلف و دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا در سال 1368 موفق به دریافت جایزه اول جشنواره خوارزمی گردید . در ادامه فعالیتهای آزمایشگاههای مهندسی پزشکی ، توسعه پروژه دست سیبرنتیکی و پروژه شبکه­های عصبی شروع گردید و در این ارتباط ، تعداد بسیاری از دانشجویان مقاطع کارشناسی ، کارشناسی ارشد و دکترا پروژه­های خود را در این آزمایشگاه به انجام رسانیدند و مقالات زیادی از فعالیتهای آنان در داخل و خارج از کشور منتشر گردید . در مهر ماه سال 1371 اولین دانشکده مهندسی پزشکی ایران در دانشگاه صنعتی امیرکبیر ، بنیان نهاده شد و در سال 1374 دوره کارشناسی در سه گرایش بیوالکتریک ، بیومکانیک و بیومتریال در این دانشکده دایر گردید .

    از علل تفکیک این رشته به سه گرایش فوق الذکر ، حجم زیاد دروسی است که یک مهندس پزشکی باید فرا بگیرد و چون امکان ارائه محتوای تمام این دروس در دوره 4 ساله کارشناسی وجود ندارد و از طرفی ایجاد یک رشته کارشناسی ارشد پیوسته در دانشگاههای فنی با خلأ قانونی مواجه است ، از این رو این تفکیک گرایشی طبق روال اکثر دانشگاههای فنی دنیا صورت گرفت ؛ اما نباید فراموش کنیم که بیشتر پروژه های مهندسی پزشکی نیاز به همکاری و ارتباط تنگاتنگ دانشجویان این سه گرایش با یکدیگر دارد .

    حجم نامه زیاد شد باید به چند تا پست بشکونمش

    دیدگاه


      #3
      پاسخ : مهندسی پزشکی چیست


      بیوالکتریک( (Bioelectric:

      این گرایش از مهندسی پزشکی دامنه بسیار وسیعی را شامل می شود اما در تعریفی کوتاه ، بیوالکتریک را می توان علم استفاده از اصول الکتریکی ، مغناطیسی و الکترومغناطیسی در حوزه پزشکی دانست ؛ همچنین الگوبرداری از سیستم های بیولوژیکی در طراحی های نوین مهندسی نیز در حیطه این علم قرار دارد . در واقع یک مهندس بیوالکتریک علاوه بر این که به تمام گرایشهای مهندسی برق (به ویژه گرایش الکترونیک در مقطع کارشناسی و گرایشهای کنترل و مخابرات در مقاطع بالاتر) با دیدگاهی از حوزه علم خود نظر دارد ، از برخی از شاخه های مهندسی کامپیوتر و فناوری اطلاعات نیز در حیطه علم مهندسی پزشکی یاری می جوید .

      هدف دانشکده از ایجاد این گرایش در مقطع کارشناسی ، تربیت مهندسان الکترونیکی است که با گذراندن واحدهای درسی و آزمایشگاهی ای نظیر فیزیولوژی ، آناتومی و فیزیک پزشکی ، به نوعی بلوغ ذهنی و توانایی علمی در حوزه پزشکی دست یافته اند .

      اهم حوزه هایی که یک مهندس بیوالکتریک در آن فعالیت می کند عبارتند از :

      الف – پردازش سیگنال های حیاتی

      پردازش علائم حیاتی یکی از گستردهآ‌ترین مباحث موجود در فعالیتآ‌های گرایش بیوالکتریک است. این مبحث در واقع بخشی از مبحث کلّی ”پردازش سیگنال“ است که مورد بررسی و استفاده بسیاری از گرایشآ‌های مهندسی، به ویژه مهندسی مخابرات و الکترونیک میآ‌باشد، امّا بنا به ماهیت خاص سیگنال مورد پردازش درکارهای پزشکی، توجه به نکات خاصی در پردازش سیگنالآ‌های حیاتی الزامی است که به این مبحث موجودیت خاص و ویژهآ‌ای داده است.

      همچنین در تمامی موارد ثبت سیگنال، داده اخذ شده دارای نویزها و آرتیفکتآ‌های مختلف است که لازم است قبل از هر کاری بر روی سیگنال، این زواید از آن حذف شوند. از این رو مبحث حذف نویز، یا در حالت کلیآ‌تر، بهبود کیفیت سیگنال از جمله مباحث مهم در پردازش سیگنال است .

      ب- پردازش تصاویر پزشکی و سیستم های تصویر برداری

      تصاویر پزشکی با توجه به آنکه وضعیت بدن را به صورت دو بعدی و حتی سه بعدی (بوسیله کامپیوتر) نشان میآ‌دهند، یکی از مهمترین وسایل تشخیص برای پزشکان هستند که همواره بخش عظیمی از تحقیقات را به خود اختصاص دادهآ‌اند. سیستمهای تصویر برداری را می توان به گروههای زیر تقسیم کرد:

      · روشهای اشعه ایکس (رادیوگرافی، فلوئورسکوپی و CT).

      · روش مغناطیسی MRI .

      · پزشکی هستهآ‌ای (Nuclear Medicine).

      · روشآ‌های ماوراء صوت.

      تصاویر حاصله در روشهای فوق عموماً و به صورت خام قابل استفاده نیستند، لذا پردازشهای وسیع و گستردهآ‌ای روی آنها صورت میآ‌گیرد که عموماً شامل موارد زیر است:

      · پردازش تصاویر و استخراج اطلاعات موثر در تشخیص و یافتن مواضع مورد توجه (ROI).

      · بازسازی تصاویر در کامپیوتر به صورت سه بعدی و درونیابی اطلاعات جهت تولید برشهای لازم از ارگان تحت تصویر برداری.

      · حذف نویز، اختصاص رنگ و در کل ارتقاء کیفیت تصویر.



      پ - پردازش صوت وگفتار و طراحی سیستم های گفتار درمانی و کمک همراه معلولین گفتاری

      گفتار یکی از علایم بسیار مهم زیستی است که از هوشمندترین موجود روی زمین، یعنی انسان صادر میآ‌گردد. با توجه به توسعه وسیع سیستمآ‌های کامپیوتری و اهمیت روزافزون انواع پردازشآ‌های صوتی و گفتاری در جهان امروز و ارتباط تنگاتنگی که ویژگیآ‌های گفتار تولید شده با خصوصیات آناتومیک و عصبی دستگاه تولید گفتار و همچنین چگونگی عملکرد سیستم اعصاب مرکزی او دارد، اهمیت پرداختن به این مقوله پرکاربرد مهندسی در دانشکده مهندسی پزشکی ظاهر میآ‌گردد. البته علائق و نوع رویکرد برخورد با مسائل مهندسی در این دانشکده باعث تفاوتآ‌های پایهآ‌ای و اصولی در نوع برخورد با این مسئله نسبت به دانشکدهآ‌هائی مثل برق یا کامپیوتر و رشتهآ‌هائی مثل مخابرات و کامپیوتر شدهآ‌است. در آن جا معمولاً به سیگنال گفتار به صورت یک سیگنال عادی که حاوی اطلاعاتی است که باید به هر صورت ممکن از آن استخراج گردد، نگاه می شود در حالیکه در دانشکده مهندسی پزشکی، محققین در پی دنبال کردن مسئله و مدلسازی آن به صورتی هستند که تا حد ممکن با اصول عملکرد جهاز صوتی و مبانی زیستی تولید گفتار در انسان هماهنگی داشته باشد و سعی میآ‌نمایند از روشآ‌های استخراج ویژگی و مدلآ‌هائی استفاده کنند که به روشآ‌های زیستی انسانی نزدیکتر باشند



      موارد دیگر مربوط به این رشته، طراحی و ساخت وسائل و تجهیزات تشخیصی مثل شنوائی سنجی و ثبت و پردازش سیگنالآ‌های برانگیخته شنوائی، انجام پردازش های لازم در اعضای مصنوعی شنوائی مثل حلزون مصنوعی گوش و ساخت دستگاهآ‌هائی است که به کمک افراد لال و یا دارای مشکلات حاد گفتاری بیایند و به صورت دستگاهی کمک همراه معلول و یا کمک درمان او عمل نمایند.



      ت - مدلسازی سیستم های بیولوژیک

      مطالعه، تحلیل و مدلسازی سیستمآ‌های بیولوژیکی در عین اینکه راهگشای پیشرفت فنی و علمی در دیگر شاخه های رشته بیوالکتریک می باشد، به صورت ایده بخشی قوی برای انجام ابداعات در شاخهآ‌های دیگر علوم مهندسی مثل رشته پردازش سیگنال، مخابرات و کنترل عمل میآ‌کند. اهمیت این شاخه از گرایش بیوالکتریک از زیربنائی بودن آن برای دیگر شاخهآ‌های این گرایش نشأت میآ‌گیرد.

      سیستم های بیولوژیک دارای ساختارهای فیزیولوژیک و کنترلی بسیار پیچیده و کارآ میباشند. تحلیل و مدلسازی کیفی و کمّی آنها در اکثر موارد فاصله فوقآ‌العادهآ‌ای نسبت به آنچه که در واقع است، میآ‌گیرد، ولی حرکت در این جهت علاوه بر اینکه به مدلآ‌هائی مهندسی منجر میآ‌شود که قابل استفاده در بخشآ‌های دیگر مهندسی بیوالکتریک هستند، ایده بخش ابداع روشآ‌های قوی تر در شاخهآ‌های دیگر مهندسی نیز میباشد. برای مثال مدلآ‌های مهندسی مثل شبکهآ‌های عصبی مصنوعی و بسیاری از پردازشگرها و کنترلرهای هوشمند، ایده اولیه خود را از چگونگی عملکرد سیستمآ‌های بیولوژیک و زنده اخذ نمودهآ‌ و میآ‌نمایند.

      مدلسازی سیستمآ‌های بیولوژیک محدود به دایره خاصی نیست و از مدلسازی کمّی و کیفی یک سلول تا مدلسازی سیستم اعصاب مرکزی انسان، یعنی مغز، ادامه میآ‌یابد. از آن میان، به عنوان مثال میآ‌توان به موارد پرکاربرد زیر اشاره نمود:

      · مدلسازی عضلات و سیستم عصبی محرک آنها

      · مدلسازی نخاع

      · مدلسازی قشرهای حرکتی مغز.

      · مدلسازی نواحی دیداری، شنیداری و ادراکی مغز.

      · مدلسازی عقدهآ‌های درون مغزی که اِشکال در آنها به بیماریآ‌هائی مثل پارکینسون منجر میآ‌گردد.

      · مدلسازی مخچه و چگونگی اجرای حرکات و ادراکات مهارتی

      · مدلسازی چشم و سلولآ‌های عصبی بینائی

      · مدلسازی سیستم تولید گفتار و شنوائی به صورت حلقه باز و حلقه بسته

      · مدلسازی سیستم تنظیم فشار خون، ضربان قلب و میزان الاستیسیته رگآ‌ها

      · مدلسازی سیستم تنظیم درجه حرارت بدن

      علاوه بر استفادهآ‌های فراوان مهندسی که این مدلآ‌های ریاضی (و یا حتی در مواردی کیفی) دارند، در موارد درمانی خاص نیز میآ‌توان از آنان بهره گرفت . برای مثال اگر مدل نسبتاً مناسبی از یک سیستم مهم بدن مثل سیستم تنظیم فشار خون محاسبه شود، میآ‌توان اثرات اعمال داروهای مختلف کاهش یا افزایش فشار خون را در دوزهای مختلف و فواصل و نرخ اعمال دارو را بدون اینکه خطری برای کسی داشته باشد توسط رایانه، با استفاده از برنامهآ‌های شبیه سازی که در آن از مدل ریاضی ساخته شده برای آن سیستم استفاده شده است، آزمایش نمود.



      ث - طراحی بخش های الکترونیکی و کنترل اعضاء و اندام مصنوعی و ساخت وسایل توانبخشی

      از بخش های مهم و تخصصی رشته مهندسی پزشکی طراحی و ساخت اندام مصنوعی است. در این راه علاوه بر تخصصآ‌های بیومکانیک جهت طراحی و ساخت بخشآ‌های مکانیکی اندام مصنوعی و بیومواد جهت سازگار ساختن آنها با ویژگیآ‌ها و حساسیتآ‌های اندام طبیعی که در مجاورت آنها قرار میآ‌گیرند، در مواردی که اندام مصنوعی از نوع فعال هستند، نیازمند مدارات الکتریکی، الکترونیکی و دیجیتالی میباشند. از این نوع اندام مصنوعی برای مثال میآ‌توان از دست و پای مصنوعی فرمانآ‌پذیر، حلزون مصنوعی گوش و چشم مصنوعی نام برد که همگی از فنآ‌آوریآ‌های بسیار پیشرفته روز استفاده میآ‌کنند. طراحی و ساخت این گونه وسایل، یکی از جالبآ‌ترین و مهمآ‌ترین بخشآ‌های فنی و پژوهشی مربوط به گرایش مهندسی بیوالکتریک است.

      به عنوان مثال در طراحی بخشآ‌های کنترلی "دست سیبرنتیک" که از طرحآ‌های ملی اجرا شده در دانشکده مهندسی پزشکی دانشگاه صنعتی امیرکبیر است، که در واقع یکنوع دست مصنوعی قابل کنترل ارادی، جایگزین دست قطع شده معلولین میآ‌باشد، ابتدا از سختآ‌افزارهای دریافت و تقویت سیگنالآ‌های “EMG” جهت ثبت علایم مذکور از عضلات سالم معلول استفاده میآ‌شود و سپس حجم وسیعی از پردازشآ‌ها و طبقهآ‌بندیآ‌های هوشمند سیگنالآ‌های “EMG” به منظور آشکارسازی جهت اراده فرد معلول و یافتن حرکت مورد نظر او به کار گرفته میآ‌شوند. در ادامه، روشآ‌های پیشرفته و غیر خطی کنترلی توسط سیستمآ‌های میکروپروسسوری، جهت تحقق صحیح آن حرکت در شرایط بسیار متغیر دست مثل بارگذاری متغیر و زوایای مختلف اجزای متصل آن که تولید سیستمی بسیار غیر خطی میآ‌کنند، پیاده سازی میآ‌شوند.

      مشاهده می گردد که بخش وسیعی از دانش فنی سختآ‌افزاری و نرمآ‌افزاری برای طراحی و ساخت اعضای مصنوعی مختلف لازم هستند که باعث وسیع شدن دایره عملکرد این بخش میگردند.

      علاوه بر موارد مربوط به ساخت اعضای مصنوعی، طراحی و ساخت وسایل و تجهیزات توانبخشی را نیز میآ‌توان در این دسته قرار داد. از این میان میتوان به تجهیزاتی مثل سیستم “FES” یا تحریک الکتریکی عضلات افراد قطع نخاع جهت حرکت دادن مصنوعی آنها اشاره کرد، و یا تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی توانبخشی که دایره وسیعی از وسایل را شامل میآ‌گردند و جهت بازیابی توانائی فیزیکی اعضای صدمه دیده به کار میآ‌روند.



      ج - ثبت سیگنال های حیاتی و طراحی سیستم های مانیتورینگ بیمارستانی

      این بخش مربوط به طراحی و ساخت وسایلی جهت ثبت دادهآ‌ها و علائم حیاتی از بیمار می شود. با توجه به تواناییآ‌ها و گسترش روزافزون فنآ‌آوری دیجیتال، این سخت افزارها غالباً به کامپیوتر متصلند و لذا تولید مدارهای واسط مناسب بوسیله فنآ‌آوری روز یکی از زیر مجموعهآ‌های مهم تحقیقاتی در این مقوله محسوب میآ‌شود.

      با توجه به حجم بسیار بالای استفاده از تجهیزات مانیتورینگ و ثبت داده در محیطآ‌های بیمارستانی، از جمله اتاق های عمل، آیآ‌سی یو، سیآ‌سیآ‌یو و آزمایشگاهآ‌های ثبت نوارهای قلبی و مغزی، اهمیت اقتصادی تولید چنین تجهیزاتی آشکار میآ‌گردد و ارزش کار مهندسی و تحقیقاتی بر روی این گونه وسایل را نشان میآ‌دهد.



      ح - طراحی و ساخت سیستم های درمانی و آزمایشگاهی پزشکی

      در این بخش تجهیزات فراوانی وجود دارد که برخلاف موارد بیان شده که در تشخیص کاربرد داشتند، در درمان بیماریها کاربرد دارند و با وجود نیاز فراوان به آنها در نقاط مختلف کشور، تا کنون در کشور ساخته و به صورت عمده عرضه نشدهآ‌اند. محققان و متخصصان بیوالکتریک قادرند به ساخت اینگونه تجهیزات و یا تا حدامکان تولید داخل نمودن آنها اقدام نمایند. مواردی از این دست را میآ‌توان به شرح زیر ذکر کرد:

      1. سنگ شکنهای کلیه

      2. تجهیزات فیزیوتراپی و کایروپراکتیک

      3. تجهیزات رادیوتراپی

      4. لیزرها



      علاوه بر موارد فوق ، می توان به امکان فعالیت مهندسان بیوالکتریک در حوزه های گسترده ای نظیر:

      · طراحی بانکهای اطلاعاتی پزشکی ،

      · طراحی سیستم های مورد نیاز در مانیتورینگ و یا جراحی بیمار از راه دور،

      · ایجاد شبکه های تبادل اطلاعاتی بین مراکز آموزشی-درمانی و بیمارستانهای کشور جهت کنترل بیماریهای مسری ، انتقال بیماران و ...



      اشاره کرد که نیازمند همکاریهای بین بخشی گسترده ای در سطح کشور می باشد.

      همچنین با توجه به نقش اساسی تجهیزات پزشکی در ارتقاء شاخصهای بهداشت عمومی ، و در نظر داشتن این مطلب که سالانه صدها میلیون دلار صرف خرید این تجهیزات برای بیمارستانهای کشور می شود، استفاده از مشاوره علمی و فنی مهندسان پزشکی در سفارش و خرید این تجهیزات، موجب کاهش هزینه های احتمالی ناشی از معیوب بودن دستگاه و یا ناکارآمدی آن می شود.

      گفتنی است به علت عدم تعریف جایگاه مهندسان این رشته در نمودار سازمانی بیمارستانهای کشور ، متأسفانه هزینه های سنگینی به بخش درمان تحمیل می شود؛ به عنوان مثال ، دستگاهی به قیمت گزاف از شرکتهای واسطه ای که معمولا تخصص ویژه ای در حوزه مهندسی پزشکی ندارند، خریداری می شود، در بیمارستان به علت عدم آشنایی پرسنل با جزئیات فنی دستگاه و نگهداری آن و یا به هر دلیل دیگری، دستگاه دچار اشکال فنی می شود، حال یا به گورستان این تجهیزات در بیمارستانهای کشور منتقل می شود و یا با صرف هزینه های غیر واقعی که از سوی شرکت سازنده درخواست می شود اقدام به تعمیر دستگاه مورد نظر می شود. از این رو حضور مهندسان پزشکی به عنوان مسئول فنی و مهندسی در بیمارستانها ، و آموزش تکنسینها توسط ایشان جهت نگهداری و تعمیر تجهیزات، می تواند موجب صرفه جویی های اقتصادی و تضمین هر چه بیشتر سلامت بیماران شود.


      تعریف بیو مکانیک

      بیومکانیک محدوده ای از علم است که در آن دانش و روش های مکانیک برای توصیف ساختار و درک عملکرد سیستم های زنده، به کار گرفته می شود.

      دانش بیومکانیک در چندین رشته مختلف، شامل: بیولوژی، ارگونومی، مهندسی، فیزیولوژی، پزشکی، فیزیک مکانیک و... مورد استفاده قرار می گیرد
      واژه بیومکانیک نمایانگر مبحث بسیار گسترده ای است و در آن با استفاده از قوانین فیزیک مکانیک پدیده های فیزیولوژیکی و بیولوژیکی توصیف شده و درک مناسبی از روابط علت و معلولی بدست می آید. این روابط در درک و توصیف حالات های پاتولوژیکی از اهمیت خاصی برخوردارند.

      بیومکانیک از دو واژه بیو و مکانیک تشکیل شده است. واژه "مکانیک" که بیانگر فیزیک مکانیک است خود دارای زیرمجموعه هایی از قبیل حرارت و سیالات،آ‌ طراحی جامدات و ساخت وتولید است که هریک به نوبه خود یک رشته تخصصی محسوب می گردند. از طرف دیگر واژه "بیو" نمایانگر علوم زیستی و پزشکی است. زیرمجموعه های این رشته نیز شامل کلیه رشته های تخصصی پزشکی و علوم مرتبط از قبیل الکتروفیزیولوژی، داروسازی،آ‌ فیزیوتراپی،آ‌ کینزیولوژی و غیره است.

      در نتیجه، ادغام دانش بیومکانیک، فیزیولوژی و بیولوژی به درک صحیح و توانایی توصیف دقیق تر این سیستم در حالت های نرمال و پاتولوژیک منجر خواهد شد.

      مبحث مهندسی ورزش از طرف دیگر، با مسائل طراحی و بهینه سازی ابزار و تجهیزات ورزشی و فضاها و اماکن ورزشی درگیر است. تسلط بر این مبحث نیز مستلزم بهره برداری از پیش زمینه های علمی مشابهی خواهد بود.

      در مورد بیو متریال هم می ذارم بزودی

      به نقل از bioemm

      دیدگاه


        #4
        پاسخ : مهندسی پزشکی چیست

        سلام ممنون منو غافلگیر کردید با این همه توضیحات :eek: :smile:
        (+)
        موفق باشید
        انجمن LABVIEW
        http://www.eca.ir/forum2/index.php?board=279.0
        اموزش ميكروكنترلرهاي AVR به زبان ساده
        http://www.eca.ir/forum2/index.php/topic,7070.0.html

        دیدگاه


          #5
          پاسخ : مهندسی پزشکی چیست

          نوشته اصلی توسط nex2004
          سلام ممنون منو غافلگیر کردید با این همه توضیحات :eek: :smile:
          (+)
          موفق باشید
          خواهش میکنم غاقل گیری وظیفه ی ماست

          دیدگاه


            #6
            پاسخ : مهندسی پزشکی چیست

            طب الکترونیک

            طب الکترونیکی، ترکیبی از فناوری پیشرفته کامپیوتر درمانهای مکمل است، که می‎توان آن را شیوه‎ جدیدی برای تشخیص درمان نارسائیهای انرژی در بدن دانست.
            طب الکترونیکی، از داروها و روشهای طبیعی درمان از قبیل «داروهای هومیوپاتی»، «گیاهان داروئی چینی» و غیره و ترکیب آنها با رنگ، نور و صدا در یک قالب الکترونیکی به نام قرص الکترونیکی (e-Pill) استفاده می‎کند که می‎توان آن را توسط یک کامپیوتر شخصی پخش کرد یا در تلویزیون مانند یک فیلم تماشا کرد. بدین ترتیب آنچه می‎بینید و می‎شنوید، یک داروی الکترونیکی است. هر قرص الکترونیکی چند رسانه‎ای، یا مالتی‎مدیا، منحصر به فرد بوده و پس از تشخیص کامل وضعیت فرد، براساس یک نمونه از بافت بدن بیمار مانند یک تار موی او، ساخته می‎شود. این نوع بافت برای سنجش وضعیت سلامتی بیمار از طریق کنترل علائم حیاتی تمام اعضاء و عملکرد سوخت و ساز بدن و و حساسیت‎ها و سوء تغذیه مورد استفاده قرار می‎گیرد. میزان شفابخشی هر قرص الکترونیکی نسبت به نیاز هر بیمار متفااوت بوده و ممکن است ترکیبی از داروهای مکمل را شامل شود.
            طب الکترونیکی برای کودکان ایده‎آل است. زیرا بدون عوارض جانبی بوده و تماشای آن نیز لذت بخش است. به علاوه، این روش برای کودکانی که در مقابل قرص‎ها و انواع داروها مقاومت می‎کنند و به هنگام انتظار در مطب جار و جنجال به راه می‎اندازند، کاملا ایده‎ال است.


            چرا طب الکترونیکی تا این حد قدرتمند است؟

            - درمان الکترونیکی از آن جهت قدرتمند است که چند روش درمان شناخته شده طبیعی و غیرطبیعی را درون یک سیستم کامل پیوند می‎دهد، مثل داروهای هومیوپاتی، گیاهان چینی، بلورها و مواد معدنی، روشهای الکترونیکی پیشرفته، درمان با رنگها و جواهرات. درمان با صوت، تشخیص مواد غذایی و ویتامین، بررسی حساسیت‎ها و سموم بدن.
            - این روش کاملا به نیازهای بدن بیمار بستگی دارد و با نظریه یک قرص برای همه مخالف است.
            - ترکیبی از داروهای مختلف در هر زمان قابل تجویز است.
            - مقدار داروهای تجویز شده در هر قرص در مقایسه با روشهای دیگر، بیشتر است. مثلا ممکن است بیمار، 30 داروی متفاوت را در یک قرص الکترونیکی، دریافت کند. به همین دلیل، این روش (یک دارو در هر قرص) در گذشته همیشه، پرهزینه‎أی بوده است.
            - طبابت الکترونیکی شیوه‎های جدید درمان با با رنگ، نور و صوت را که قبلاً در دسترس نبودند، ارائه می‎کند.
            - طب الکترونیکی درمانهای غیرتهاجمی را برای بزرگسالان، کودکان و حیوانات، فراهم می‎کند.
            - برای اولین بار، دارویی در یک قالب الکترونیکی فراهم می‎شود که می‎توان آن را در اینترنت تجویز کرد. بسیاری از مردم به پزشکان غیرسنتی مراجعه می‎کنند، چون از پزشکان عادی نتیجه مطلوبی نمی‎گیرند. با استفاده از این فناوری جدید ما می‎توانیم به ریشه مشکلات و نحوه درمان آنها پی ببریم طب الکترونیکی، در مداوای موارد متنوعی از بیماریهایی که معمولاًآ‌با روشهای سنتی هومیوپاتی،آ‌ داروهای گیاهی و طب سوزنی مداوا می‎شوند، موفق بوده است.
            مرکز طب الکترونیک، هم اکنون، اولین آزمایش Online دنیا را با تمرکز بر نیازهای زنان در حیطه‎های PMS (نشانه‎های جسمی و روحی پیش قاعدگی) و PMT (تنشهای قبل از قاعدگی) بر پا کرده است. جزئیات کامل این طرح تجربی در وب سایت این مرکز موجود است. برای امتحان یک درمان رایگان، یک نرم افزار تجویز کننده را بر روی کامپیوترتان Download کرده و یکی از داروهای پیشنهادی رایگان را انتخاب کنید.

            دیدگاه


              #7
              پاسخ : مهندسی پزشکی چیست

              سلام :smile:
              من می خاستم بدونم که این رشته در چه مقطعی از دانشگاه تدریس می شه . کارشناسی یا ارشد
              یک سوال دیگه اینکه یک کسی که این رشته رو خونده بعد از اتمام تحصیلاتش توی چه زمینه ای می تونه فعالیت کنه
              ممنون از راهنمایی هایتان
              موفق باشید
              انجمن LABVIEW
              http://www.eca.ir/forum2/index.php?board=279.0
              اموزش ميكروكنترلرهاي AVR به زبان ساده
              http://www.eca.ir/forum2/index.php/topic,7070.0.html

              دیدگاه


                #8
                پاسخ : مهندسی پزشکی چیست

                هم کارشناسی داره هم ارشد هم دکترا و به صورت مجزا هم میشه وارد هر یک از مقاطعش شد.
                ولی در مورد بازار کارش اطلاع دقیقی ندارم ولی میشه رو تعمیر وسایل پزشکی و واردات و حتی ساخت این وسایل حساب یاز کرد

                دیدگاه


                  #9
                  پاسخ : مهندسی پزشکی چیست

                  سلام

                  خوب برای کارشناسی در امسال که دانشگاه صنعتی سهند + شاهد + صنعتی امیر کبیر بر داشت

                  قطبش هم دانشگاه امیر کبیر است

                  برای ارشد خیلی بهتره : شریف و علم صنعت و خواجه نصیر هم دارند

                  در دانشگا ه ازاد هم هست

                  البته خدا بگم چی کنه این بچه های برق رو که عرصه ی ارشد رو برای ما مهندسی پزشکی ها خیلی تنگ کردن !!1

                  زمینه کاری در حال حاضر در ایران عمدتا وادردات هست ولی اون عده ای که در کار تعمیر و ساپورت واقعا پول زیادی در می ارن خیلی وضعشون توپه

                  اما عمدتا پروژه های ارشد و دکترا این طور نیست و بطور بسیار گسرده در خارج کشو ر می تونی خودت رو بورس کنی

                  اساتید با تجربه ای هم در دانشگاه امیر کبیر هست لا اقل چون خودم اونجام می دونم بقیه رو نمی تونم حرف بزنم فعلا

                  سوالی بود در خدمتم

                  دیدگاه


                    #10
                    پاسخ : مهندسی پزشکی چیست

                    سلام :smile:
                    از کاردانی الکترونیک میشه رفت به این رشته یا نه
                    یک سوال دیگه شما گفتید که یکی از زمینه های کاریش واردات هستش این یعنی چی میشه بیشتر توضیح بدید و کسانی که فارق التحصیل این رشته می شن در صورت فعال بودن می تونن توی ساخت وسایل پزشکی کار کنن منظورم اینه که ابتکاری به خرج بدن .
                    ممنون
                    انجمن LABVIEW
                    http://www.eca.ir/forum2/index.php?board=279.0
                    اموزش ميكروكنترلرهاي AVR به زبان ساده
                    http://www.eca.ir/forum2/index.php/topic,7070.0.html

                    دیدگاه


                      #11
                      پاسخ : مهندسی پزشکی چیست

                      واردات یعنی وارد کردن قطعات پزشکی که در ایران نمیشه ساخت یا خوب با هزینه کمتر میشه از خارج وارد کرد این جور وسایل خیلی زیاد هست.
                      متاسفانه ایران در این زمینه خیلی عقب هست درسته که دستگاه های جالبی میسازن و ابتکارات جالبی انجام میدن ولی هیچ وقت به همچین وسایلی استانداردهای مطلوب رو نمیدن که بشه ازش در بیمارستان های معتبر استفاده کرد .
                      کلا به نظر من مهندسی پزشکی عقب ترین گرایش برق از نظر پیشرفت در ایران هست ولی جا برای پیشرفتش فوق العاده زیاد هست .

                      دیدگاه


                        #12
                        پاسخ : مهندسی پزشکی چیست

                        چند دقیقه پیش توی اخبار اعلام کرد که یک محقق مهندسی پزشکی نرم افزاری را طراحی کرده که بیماری وسواس را تشخیص میده :eek:
                        انجمن LABVIEW
                        http://www.eca.ir/forum2/index.php?board=279.0
                        اموزش ميكروكنترلرهاي AVR به زبان ساده
                        http://www.eca.ir/forum2/index.php/topic,7070.0.html

                        دیدگاه


                          #13
                          پاسخ : مهندسی پزشکی چیست

                          نوشته اصلی توسط nex2004
                          چند دقیقه پیش توی اخبار اعلام کرد که یک محقق مهندسی پزشکی نرم افزاری را طراحی کرده که بیماری وسواس را تشخیص میده :eek:
                          یله درسته مال دانشگاه خودمونه

                          اگه تونستم براتون یه گزارش ازش تهیه می کنم می ذارم در سایت

                          دیدگاه


                            #14
                            پاسخ : مهندسی پزشکی چیست

                            salam. man karshenasi electronik mikhunam.mikhastam beduunam age bekham arshad mohandesy pezeshki sherkat konam che darsaye ezafe tary ro bekhunam?ya ma ba bachehaye mohandesy pezeshky to arshad farghi darim ya na? :bye

                            دیدگاه


                              #15
                              پاسخ : مهندسی پزشکی چیست

                              به راحتی کنکور هر دو یکی هست فقط جدیدا فیزیک پزشکی رو انگار اختیاری برای مهندسی پزشکی ها گذاشتن

                              دیدگاه

                              لطفا صبر کنید...
                              X