اطلاعیه

Collapse
No announcement yet.

چرا دیود زنر ..... ؟

Collapse
X
 
  • فیلتر
  • زمان
  • Show
Clear All
new posts

    چرا دیود زنر ..... ؟

    با سلام خدمت همه دوستان
    اقا توی بحث های دیود اومده که اگه دیود رو توی بایاس معکوس بذاریم اگه مقدار ولتاژی که روی اون قرار می گیره از مقدار piv بیشتر باشه دیود................ خوب
    حالا چرا روی دیود زنر اینطوری نیست چرا............. دیود زنر چشه که جلوی این ولتاژها مقاومت میکنه :redface:
    لطفا استدلاتون از روی مباحث فیزیکی باشه .......... قبلا از راهنمائی هاتون ممنونم

    موفق باشید

    #2
    پاسخ : چرا دیود زنر ..... ؟

    سلام،
    آقا رضا، زنر هم همینطوریه اما PIV اش کنترل شده است.
    There is nothing so practical as a good theory. — Kurt Lewin, 1951

    دیدگاه


      #3
      پاسخ : چرا دیود زنر ..... ؟

      می دونی اقا رضا هدفم از پرسیدن این سوال این بود که به استدلال کوتاه برسم
      میشه از کتابا کمک گرفت ولی............. شما می دونی چطوری این PIV کنترل میشه ؟؟؟
      :redface:

      دیدگاه


        #4
        پاسخ : چرا دیود زنر ..... ؟

        سلام :smile:

        ببخشید منبعش یادم نیست :redface:

        اما به صورت تکست داشتمش

        دیود زنر:
        دیود های زنر یا شکست ، دیود های نیمه هادی با پیوند p-n هستند که در ناحیه بایاس معکوس کار کرده و دارای کاربردهای زیادی در الکترونیک ، مخصوصآ به عنوان ولتاژ مبنا و یا تثبیت کننده ی ولتاژ دارند.

        هنگامیکه پتانسیل الکتریکی دو سر دیود را در جهت معکوس افزایش دهیم در ولتاژ خاصی پدیده شکست اتفاق می افتد، بد ین معنی که با افزایش بیشتر ولتاژ ، جریان بطور سریع و ناگهانی افزایش خواهد داشت. دیود های زنر یا شکست دیود هایی هستند که در این ناحیه یعنی ناحیه شکست کار میکنند و ظرفیت حرارتی آنها طوری است که قادر به تحمل محدود جریانمعینی در حالت شکست می باشند، برای توجیه فیزیکی پدیده شکست دو نوع مکانیسم وجود دارد.
        مکانیسم اول در ولتاژهای کمتر از 6 ولت برای دیودهایی که غلظت حامل ها در آن زیاد است اتفاق می افتد و به پدیده شکست زنر مشهور است. در این نوع دیود ها به علت زیاد بودن غلظت ناخالصی ها در دو قسمت p و n ، عرض منطقه ی بار فضای پیوند باریک بوده و در نتیجه با قرار دادن یک اختلاف پتانسیل v بر روی دیود (پتانسیل معکوس) ، میدان الکتریکی زیادی در منطقه ی پیوند ایجاد می شود.
        با افزایش پتانسیل v به حدی می رسیمکه نیروی حاصل از میدان الکتریکی ، یکی از پیوند های کووالانسی را می شکند. با افزایش بیشتر پتانسیل دو سر دیود از انجایی که انرژی یا نیروهای پیوند کووالانسی باند ظرفیت در کریستال نیمه هادی تقریبأ مساوی صفر است ، پتانسیل تغییر چندانی نکرده ، بلکه تعداد بیشتری از پیوندهای ظرفیتی شکسته شده و جریان دیود افزایش می یابد.
        آزمایش نشان میدهد که ضریب حرارتی ولتاژ شکست برای این نوع دیود منفی است ، یعنی با افزایش درجه حرارت ولتاژ شکست کاهش می یا بد. بنابر این دیود با ولتاژ کمتری به حالت شکست می رود (انرژی باند غدغن برای سیلیکن و ژرمانیم در درجه حرارت صفر مطلق بترتیب 1.21 و0.785 الکترون_ولت است، و در درجه حرارت 300 درجه کلوین این انرژی برای سیلیکن ev 1.1و برای ژرمانیم ev0.72 خواهد بود). ثابت می شود که می دان الکتریکی لازم برای ایجاد پدیده زنر در حدود 2*10است.
        این مقدار برای دیود هایی که در آنها غلظت حامل ها خیلی زیاد است در ولتاژهای کمتر از 6 ولت ایجاد می شود . برای دیودهایی که دارای غلظت حاملهای کمتری هستند ولتاژ شکست زنر بالاتر بوده و پدیده ی دیگری بنام شکست بهمنی در آنها اتفاق می افتد (قبل از شکست زنر) که ذیلأ به بررسی آن می پردازیم.
        مکانیسم دیگری که برای پدیده شکست ذکر می شود ، مکانیسم شکست بهمنی است. این مکانیسم در مورد دیودهایی که ولتاژ شکست آنها بیشتر از 6 ولت است صادق می باشد . در این دیود ها به علت کم بودن غلظت ناخالصی ، عرض منطقه ی بار فضا زیاد بوده و میدان الکتریکی کافی برای شکستن پیوندهای کووالانسی بوجود نمی آید ، بلکه حاملهای اقلیتی که بواسطه انرژی حرارتی آزاد می شود ، در اثر میدان الکتریکی شتاب گرفته و انرژی جنبشی کافی بدست آورده و در بار فضا با یون های کریستال برخورد کرده و در نتیجه پیوندهای کووالانسی را می شکنند . با شکستن هر پیوند حاملهای ایجاد شده که خود باعث شکستن پیوند های بیشتر می شوند .
        بدین ترتیب پیوندها بطور تصاعدی یا زنجیری و یا بصورت پدیده ی بهمنی شکسته می شوند و این باعث می شود که ولتاژ دو سر دیود تقریبأ ثابت مانده و جریان آن افزایش یافته و بواسطه ی مدار خارجی محدود می شود . چنین دیود هایی دارای ضریب درجه ی حرارتی مثبت هستند . زیرا با افزایش درجه ی حرارت اتمهای متشکله کریستال به ارتعاش در آورده ، در نتیجه احتمال برخورد حاملهای اقلیت با یونها ، بهنگام عبور از منطقه بار فضا زیادتر می گردد . به علت زیاد شدن برخوردها احتمال اینکه انرژی جنبشی حفره یا الکترون بین دو برخورد متوالی بمقدار لازم برای شکست پیوند برسد کمتر شده و در نتیجه ولتاژ شکست افزایش می یابد.

        ِِDie for Life, Not Live to Die
        Freedom Fighter
        " ناخود گاه، هريك از ما ، از ناميرائي خود يقين دارد " . فروید

        دیدگاه


          #5
          پاسخ : چرا دیود زنر ..... ؟

          جناب chia توضیحات خوبی در مورد انواع شکست دادن... اطلاعات خیلی مفیدی بود.
          اما من هنوز متوجه نشدم فرق دیود زنر با دیود معمولی چیه ضمن اینکه استاد ما می گفت شکست زنری هیچ ارتباطی با دیود زنر نداره؟!
          یه سوال دیگه اینکه ما به ماکزیمم ولتاژ معکوسی که در مدار دو سر دیود قرار می گرفت می گفتیم piv، ولی اینطور که آقای حاجی زاده گفتن piv یکی از ویژگی های هر دیودی هست(بدون توجه به مداری که دیود در اون قرار گرفته) پس این piv کنترل شده چیه؟
          It's okay to pick your friends, but don't pick them to pieces- means give prize then criticism if it's a friend!

          دیدگاه


            #6
            پاسخ : چرا دیود زنر ..... ؟

            همانطور که می دونید 2 عامل سبب شکست میشود 1-ضرب بهمنی 2-پدیده زنر از انجا که رخداد این دو پدیده ممکن به ساختمان اتمی برخی از دیودها آسیب وارد کند لذا با استفاده از روشهایی دیود هایی ساخته می شوند که پیوند آنها در مقابل این دو پدیده مقاوم باشد همانطور که دوستمون گفتن در دیود زنر با توجه نوع آن یکی از این دو پدیده سبب شکست میشود

            دیدگاه

            لطفا صبر کنید...
            X