اطلاعیه

Collapse
No announcement yet.

بزرگترین آزمایش تاریخ علم برای کشف راز خلقت

Collapse
X
 
  • فیلتر
  • زمان
  • Show
Clear All
new posts

    بزرگترین آزمایش تاریخ علم برای کشف راز خلقت

    اولین آزمایش "بیگ بنگ" پس از سالها انتظار امروز انجام می شود
    تهران – اولین مرحله از آزمایش شبیه سازی آفرینش جهان (بیگ بنگ) پس 2 دهه کار و تلاش دانشمندان، امروز در "سرن" سوییس انجام می شود.

    به گزارش گروه اخبار صوتی و تصویری ایرنا، شکبه تلویزیونی بی.بی.سی روز چهارشنبه در خبری افزود: اولین مرحله از آزمایش بیگ بنگ که در آن دانشمندان می کوشند، به راز خلقت جهان در لحظه پیش از پیدایش آن پی ببرند، در سرن سوییس صورت خواهد گرفت.
    بنابر این گزارش، آزمایشگاه مجهز و عظیمی که بناست این آزمایش در آن انجام شود، در عمق 100 متری زمین قرار دارد.
    قرار است، با شلیک اولین دسته از پروتون ها اتم در یک مسیر حلقه دایره ای شکل که طول آن 27 کیلومتر است، شتابی نزدیک به سرعت نور به آنها داده شود.
    بی.بی.سی تصریح کرد: قرار است، این آزمایش امروز ساعت 9 و سی دقیقه بوقت محلی (7 وسی دقیقه گرینویچ) انجام شود.
    این سیلندر دایره ای شکل در زیر زمین و بین مرز کشور سوییس و کشور فرانسه قرار دارد و به عنوان یک شتاب دهنده و برخورد دهنده ای پر قدرت برای برخورد پرتوهای پروتون های اتم طراحی وساخته شده است.
    به گفته برخی از دانشنمندان، بیم آن می رود که این آزمایش که به نوعی شبیه سازی خلقت جهان در مقیاسی بسیار کوچک است، به ایجاد سیاه چاله ای در محل انجام آزمایش بینجامد.
    این درحالی است که برخی دیگر از دانشمندان و فیزیکدانان احتمال بروز چنین سیاه چاله ای را که بر اثر شتاب دهی به پروتون های اتم برای رسیدن به سرعت نور صورت می گیرد، رد می کنند.
    بر پایه گزارش، پنج هزار دانشمند از 30 کشور جهان نزدیک به دو دهه بر روی این پروژه کار کردند.
    هزینه ساخت این آزمایشگاه، نزدیک به سه میلیارد و هفتصدو شش هزار یورو معادل پنج میلیارد و چهارصد و شش میلیون دلار برآورد شده است.
    بنابر این گزارش، در لحظه برخورد پروتون ها به یکدیگر که در دو سیلند عظیم دایره ای شکل یکی در جهت عقربه های ساعت و دیگری برخلاف جهت عقربه های ساعت شتاب خواهند گرفت، در یک آن، دمایی نزدیک به 100هزار برابر دمای خورشید را تولید خواهد کرد.
    انتظار می رود، این شتاب دهنده عظیم سرعت پرتو پروتون های اتم را به 11هزار دور در ثانیه در لحظه برخورد با یکدیگر برساند.
    دانشمندان در تلاشند با این آزمایش، لحظه خلقت جهان معروف به "بیگ بنگ" را که در 13میلیارد و هفتصدمیلیون سال پیش روی داده است، شبیه سازی کنند.
    به گزارش پایگاه خبر رسانی فیزیکدانان جوان ایران، بیک بنگ یکى از این نظریه های پیدایش جهان است که حدود سى و هفت یا سى و هشت سال قبل ارائه شد ، که همان انفجار بزرگ نام داشت و توانست به خیلى از ابهامات پاسخ بدهد.
    این نظریه، آغاز کائنات را از یک هسته اتم در فضا و زمان صفر مى داند زیرا آن هنگام هنوز فضا و زمان آغاز نشده بود.
    تمام کائنات در یک هسته اتم یا حتى کوچکتر از آن جاى داشت و در یک لحظه این فضا و زمان آغاز مى شود، یعنى اینکه یک انفجار بزرگ که حاصل گرانش شدید ناشى از فشردگى بوده، شروع شد.
    این واقعه بین سیزده تا پانزده میلیارد سال پیش رخ داده است، درحقیقت این حادثه از آن نقطه صفر شروع مى شود.
    قابل ذکر است که با وجود چنین فشردگى، دماى بسیار زیادى در لحظه کمى قبل از انفجار بزرگ حاکم بوده است. هنگامى که فضا و زمان شروع به بزرگ و باز شدن کرد، دما مدام رو به کاهش بوده به طورى که تخمین زده مى شود وقتى فقط یک ثانیه از تشکیل کائنات مى گذشته، 10 میلیارد کلوین ( واحد اندازه گیری دما) کاهش دما داشته ایم.







    #2
    پاسخ : بزرگترین آزمایش تاریخ علم برای کشف راز خلقت

    ایران در "سرن"

    ایران در ژوئن 2001 رسما به عضویت این پروژه درآمد و از همان زمان در ساخت تجهیزات آشکار سازها مشارکت کرد. در چارچوب قرارداد همکاری، ایران مشارکت در آزمایش سی.ام.اس را پذیرفت.بر این اساس، ایران مسئولیت ساخت میز بسیار بزرگی را که قرار است آشکارسازها بر آن نصب شوند را پذیرفت.

    این میز باید بتواند قطعاتی به وزن حدود 200 تا 300 تن را تحمل کند که اجزای آن با فاصله میلیمتری از یکدیگر باز و بسته می شوند.

    این میز در حقیقت یک دستگاه مکانیکی با تولرانس بسیار بالا به شمار می رود که هزینه ساخت آن نیز برعهده ایران است. دکتر محمد محمدی، متخصص فیزیک ذرات بنیادی و سرپرست گروه سازنده شتاب دهنده سرن در ژنو، که از طرف دانشگاه فلوریدا این مأموریت را عهده دار شده است در این زمینه می گوید: برای ایران، موضوع اصلی فعالیت های پژوهشی از این قبیل، دستیابی به منافع اقتصادی آنی نیست، بلکه منفعت اصلی، دستاوردهای علمی است که از طریق مشارکت در یک پروژه علمی بین المللی، آن هم در بالاترین سطح پژوهش در حوزه فیزیک ذرات بنیادی نصیب کشورمان می شود.

    سرن چه از لحاظ فناوری و چه از نظر مطالعات نظری یکی از بالاترین سطوح علمی را داراست و هر کشوری افتخار می کند که سهمی در اجرای این پروژه داشته باشد، خوشبختانه پس از موفقیت در طراحی این میز، ساخت دو سیلندر مکانیکی بزرگ نیز که به صورت پوشش، آشکارساز را دربرمی گیرند، به ایران واگذار شد. ساخت این سیلندرها به طراحی بسیار ظریف و دقیقی نیاز دارد و به لحاظ فناوری در سطح بالایی قرار دارد.

    هزینه ساخت این دو سیلندر، که به همراه هزینه ساخت میز یک میلیون دلار برآورد می شود را نیز ایران می پردازد و دستگاه ها پس از تکمیل شدن تحویل سی.ام.اس خواهند شد.

    در حال حاضر، هفت پژوهشگر و دو دانشجوی ایرانی در سرن مشغول به کار هستند و دانشجوی سومی نیز انتخاب شده است که طی چند ماه آینده عازم موسسه سرن خواهد شد.

    این دانشجویان در حال گذراندن دوره دکترا در رشته فیزیک ذرات بنیادی هستند و برای انجام پایان نامه های خود به سرن می روند.

    دکتر حسام الدین ارفعی یکی از مسئولان پروژه سرن در کشورمان در گفت وگویی با همشهری درخصوص چگونگی پیشرفت آن می گوید: بخش اعظم امور فنی انجام شده و کار با موفقیت پیشرفته است و امیدواریم اسفندماه میز ساخته شده را تحویل دهیم. در این بخش با همکاری خوب مهندسان و شرکت مجری مشکل خاصی ایجاد نشد.وی با اشاره به اهمیت بخش علمی مشارکت ایران در این پروژه می گوید: در حال حاضر برای مشارکت علمی در این پروژه که به مراتب مهمتر از بخش فنی آن است، سه پژوهشگر ایرانی اعزام شده اند و همکاری علمی در این پروژه عظیم، در کنار دانشمندان برجسته دنیا، به منزله سهیم شدن کشور ما درعلم تراز اول جهان خواهد بود.

    وی گفت: تاکنون برای انجام امور فنی این پروژه در ایران، حدود 400 میلیون تومان هزینه شده و پیش بینی می شود کل مخارج آن به 600 میلیون تومان بالغ گردد.

    وی افزود: البته کمک ایران به این پروژه در مقابل کشوری مثل پاکستان که تنها یک قلم 5 میلیون دلاری به جز سهم خودش (که دو برابر ایران بوده) بوده است، رقم ناچیزی است

    دیدگاه


      #3
      پاسخ : بزرگترین آزمایش تاریخ علم برای کشف راز خلقت


      [size=20pt]خبر و عکس هایی از این دستگاه]
      کنکوری 90 ديروز،آ‌دانشجو مهندسي نرم افزار پلي تكنيك امروز!

      دیدگاه


        #4
        پاسخ : بزرگترین آزمایش تاریخ علم برای کشف راز خلقت

        پژوهشگر ایرانی فعال در پروژه شتابگر عظیم LHC مرکز تحقیقات هستهآ‌یی اروپا با اشاره به منافع فراوان توسعه همکاریآ‌های علمی ایران در این بزرگترین پروژه تحقیقاتی دنیا، توجه به اهمیت این طرح و اختصاص بودجه کافی به آن را جدیآ‌ترین لازمه تحقق این امر عنوان کرد.

        عبیده جعفری، دانشجوی دکتری فیزیک که برای مشارکت در تحقیقات پروژه LHC در ژنو به سر میآ‌برد در گفتآ‌وگو با خبرنگار «فنآ‌اوری» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) درباره روند فعالیت شتابگر سرن پس از آغاز فعالیت آن در 20 شهریورماه گفت: بعد از فعال شدن برخورددهنده بزرگ هادرونی(LHC) برای نخستین بار، به علت پیچیدگی و عظمت سیستم باید مدت زمانی برای رفع مشکلات و مشخص شدن ایرادات در نظر گرفته شود. دانشمندان در صددند که تا چند هفته آینده پروتونآ‌ها را با هم برخورد بدهند تا شاهد نواقص دستگاه باشند و باید مدت زمانی حدود یک سال صرف شود تا دستگاه به حد نهایی کارکرد خود برسد.

        وی خاطرنشان کرد: طبق برنامهآ‌ریزیآ‌ها برخورد پروتونآ‌ها که در حال چرخش در تونل عظیم LHC هستند به یکی، دو هفته آینده موکول شده است.

        جعفری با بیان این که برخورد پروتونآ‌ها در تونل کاملا کنترل شده است، یادآورشد: در موقعیتآ‌های خاصی از تونل آشکارسازهایی مانند اطلس قرار دارند که برخورد پروتونآ‌ها در آن محلآ‌ها انجام میآ‌شود تا بتوان نتایج آن را آشکارسازی و دادهآ‌های حاصل را دریافت و بررسی کرد.

        وی در ادامه درباره محققان ایرانی فعال در پروژه شتابگر عظیم سرن گفت: در حال حاضر چهار دانشجوی ایرانی در محل LHC حضور دارند تا بر روی دادهآ‌های حاصل از آزمایش CMS، تحقیق و بررسی کنند. فعالیت ما در حوزه کارهای نرم افزاری و به صورت تحلیل دادهآ‌ها است که البته پژوهشگرانی هم در بخش سخت افزاری و تولید قطعهآ‌ها فعالیت میآ‌کنند.

        جعفری با تاکید بر این که فعالیت در چنین پروژه عظیم بینآ‌المللی میآ‌تواند، زمینه یادگیری و انتقال پیشرفتهآ‌ترین تکنیکآ‌ها و فنآ‌آوریآ‌های مرتبط را به کشور فراهم کند، تصریح کرد: کارهایی که در اینجا انجام میآ‌شود چه از نظر علم فیزیک و چه از نظر مهندسی ابزارهایی که استفاده میآ‌شود، در بالاترین سطح علم و تکنولوژی است که مشارکت در چنین فرایندی باعث میآ‌شود که در آینده برای انجام دادن چنین تحقیقاتی در کشور خود، علم و تکنولوژی آن را داشته باشیم و دیگر در بسیاری از موارد لازم نیست که خریدار تکنولوژی از خارج باشیم.

        وی افزود: به عنوان مثال، فعالیتآ‌هایی در زمینه ساخت شتابگر در آینده نه چندان دور در کشور آغاز میآ‌شود که در حال حاضر به دو دانشجو در بخش شتابگر آموزش داده میآ‌شود تا از توانایی آنها در ایران استفاده شود، بدین ترتیب ما میآ‌توانیم هم در تحقیقاتی در سطح علم و تکنولوژی روز دنیا سهیم باشیم و هم در آینده از این آموختهآ‌ها و تجارب در کشورمان استفاده کنیم.

        جعفری در عین حال سهم ایران را در پروژه شتابگر عظیم سرن در مقایسه با کشورهای خارجی بسیار اندک دانست و به ایسنا گفت: با این که محققان ایرانی از نظر توانایی بالقوه بسیار خوب هستند، تیم پژوهشگران ایرانی فعال در پروژه به علت شرایط و بودجه اندک تخصیص داده شده بسیار کوچک است و تیم هفت نفره محققان ایرانی در مقایسه با تیمآ‌های خارجی که بعضا بالغ بر 100 نفر هستند امکان ایفای نقش چندانی در این پروژه را ندارند.

        وی مساله کمبود بودجه را از مشکلات اساسی دانشجویان، محققان و فارغ التحصیلان دانست و بیان کرد: تعدادی از دانشجویان فارغ التحصیل دکتری که در پژوهشکده دانشهای بنیادی فعالیت میآ‌کنند، اولین نیازشان این است که یک شبکه رایانهآ‌یی بسیار قوی داشته باشند تا بتوانند از داده های CMS استفاده کنند و تا وقتی که بودجهآ‌ای نباشد که این شبکه را ایجاد و تقویت کند، عملا به این معنی است که دانشجویانی که در اینجا آموزش داده شده در ایران امکان فعالیت چندانی ندارند.

        جعفری با اشاره به این که هدف عمده فیزیکدانان ذرات از ساخت شتابگر عظیم سرن، بررسی وجود ذرهآ‌ای موسوم به هیگز بوده است، خاطرنشان کرد: البته به مرور که ساخت این ماشین شکل گرفت، متوجه شدند که خیلی از پدیدهآ‌های فیزیکی را نیز میآ‌توانند با کمک آن بررسی کنند، به عنوان مثال سوالات بزرگی مانند وجود ذره تاریک و منشاء آن یا اتفاقات لحظات اولیه پیدایش جهان و ... برای فیزیکدانآ‌ها مطرح است که میآ‌توانند با استفاده از این دستگاه به آن جواب بدهند.

        وی درباره مباحثی که درباره خطرات احتمالی فعالیت این شتابگر عظیم ذرات از جمله تشکیل سیاهچاله در درون آن مطرح است به ایسنا گفت: در خصوص موضوع سیاه چاله که بحثآ‌هایی را ایجاد کرده بود، در سال 2003، تیمی از دانشمندان سرن تحقیقاتی کردند تا با اطمینان نشان دهند ماشین LHC هیچ خطری برای سیاره ما ندارد. طبق بررسیآ‌هایی که دانشمندان انجام دادند بنابر نسبیت آلبرت انیشتین، اساسا احتمال ایجاد همچنین سیاه چالهآ‌هایی منتفی است، با این وجود بعضی از تئوریآ‌ها معتقد به ایجاد سیاه چالهآ‌ای در ابعاد میکروسکوپیک هستند که البته همان سیاه چالهآ‌های احتمالی هم بعد از به وجود آمدن واپاشی شده و از بین میآ‌رود و اساسا فرصتی برای بلعیدن جهان ندارد.

        جعفری در پایان با اشاره به این که همکاریآ‌های ایران در ارتباط با سرن و شتابگر LHC از هفت، هشت سال پیش با هدایت پژوهشگاه دانشآ‌های بنیادی آغاز شده و در طول این مدت اساتید و محققان مختلفی برای ایجاد و بسط این همکاریآ‌ علمی تلاش کردهآ‌اند، خاطر نشان کرد: تجربه کاری ما نشان داده است که ما از نظر تواناییآ‌های بالقوه مشکلی نداریم به خصوص این که در سال 2004 قطعاتی که ایران برای CMS ساخت توانست لوح زرین کیفیت ساخت و مدیریت پروژه مرکز تحقیقات هستهآ‌یی اروپا(CERN) را کسب کند با این حال مشکل بودجه و کمبود نفرات، کار را سخت کرده که اگر این مساله پیگیری و رفع شود، میآ‌تواند در آینده دستاوردهای فراوانی برای کشورمان داشته باشد

        دیدگاه


          #5
          پاسخ : بزرگترین آزمایش تاریخ علم برای کشف راز خلقت

          ممنون
          من که همه خبرهاشو یکی یکی پیگیرم

          دیدگاه


            #6
            پاسخ : بزرگترین آزمایش تاریخ علم برای کشف راز خلقت

            امروز اخبار گفت یکی از قسمتاش خراب شده و تا دو ماه دیگه تعطیله!! خیلی ناراحت شدم،بازم باید بکوبم برم سوئیس. چقدر بهشون گفتم بابا جنس چینی استفاده نکنید اما کو گوش شنوا!! :mrgreen:
            Never regard study as a duty,but as a enviable opportunity to learn to know the liberating influence of beauty in the realm of the spirit for your own personal joy and to the profit of the community to which your later work belongs
            Albert Einstein

            دیدگاه

            لطفا صبر کنید...
            X