اطلاعیه

Collapse
No announcement yet.

معرفی تجهیزات : سرنگ پمپ

Collapse
X
 
  • فیلتر
  • زمان
  • Show
Clear All
new posts

    معرفی تجهیزات : سرنگ پمپ

    گاهی اوقات , در پزشکی لازم میشه که یک دارو در مدت زمان نسبتا زیادی ( بیش از چند ده دقیقه ) به بیمار تزریق بشه و در این مدت میزان تزریق دارو هم کاملا تحت کنترل باشه.
    این وضعیت , تقریبا در تمام جراحیهای پیچیده و حتی معمولی برقراره. تا همین چند سال پیش مقالات نسبتا زیادی در مورد تاثیر بهتر تزریق تدریجی داروها توی فیلد پزشکی منتشر شده و حالا به جرات میشه گفت که هیچ بیمارستانی نیست که یک مجموعه از سرنگ پمپها رو ( حداقل برای عملهای پیچیده ) نداشته باشه.



    اصول کار
    همونطوری که میشه حدس زد اساس کار , مثل اغلب دستگاههای پزشکی , ساده است : یک مدار میکروکنترولری وظیفه داره که به کمک استپ موتور (Step Motor) سرنگی رو که در دستگاه گذاشته شده رو با سرعت مشخص فشار بده. همین (!)
    ولی با توجه به مشکلات عملی که وجود داره , در پیاده سازی عملی این دستگاه مشکلات خاصی داریم که بزرگترین اونها "قابلیت اطمینان" مدار در دراز مدت است :

    مشکلات عملی
    * گاهی اوقات در مسیر تزریق , نوک سرنگ تا بیمار, که اغلب با لوله های بسیار ظریف پلاستیکی برقرار می شود گرفتگی کامل یا جزئی پیش میاد که تشخیص این گرفتگی و کنترل میزان تزریق برعهده سرنگ پمپ قرار گرفته است.

    * دستگاه باید قابلیت کارکرد با برق و باطری رو داشته باشه و قطع و وصل برق هیچ اخلالی در اون ایجاد نکنه

    * متاسفانه در کشورهای نه چندان پیشرفته کارخانه های سرنگی هستند که سرنگهاشون هم از نظر ابعاد و هم از دید اصطکاک استاندارد نیستند. توی ایران میشه کلی سرنگ از یک کارخانه پیدا کرد که حتی با همدیگه هم توی ایندوتا مشخصه گه عرض کردم کلی تفاوت دارند , حالا چه رسد به شرکتهای دیگه ! این مساله براحتی میتونه کارکرد درست سرنگ پمپ های با طراحی ضعیف و متوسط رو در عمل دچار مشکل بکنه

    * با توجه به نوع محیط کار یک سرنگ پمپ , میشه فهمید که باید در برابر نفوذ آب مقاومت داشته باشه. برای بیان این دوام در برابر آب استانداردهای مختلفی وضع شده که معتبرترین اونها IPX است که با یک عدد بین 0 تا 4 بیان میشه : IPX0 یعنی کمترین دوام در برابر نفوذ آب و 4 بیشترین اونها است. توی اروپا, ژاپن و امریکا شرکتهای سازنده موظف هستند که این استاندارد رو در معرض دید مصرف کننده حک کنند ( اغلب روی برچسب زیر دستگاه ) که برای سرنگ پمپ یک موضوع حیاتی به حساب میاد.
    توجه نکردن به همین موضوع , باعث شده توی کلی از بیمارستانهای معتبر, حین عمل یه دستگاه خراب شده و حتی آتیش گرفته.

    مارکهای رایج در ایران
    اغلب دستگاههای خوب سرنگ پمپ ساخت شرکتهای ژاپنی هستند ولی از امریکا (خدا ذلیلش کنه !) , آلمان, برزیل و ایران هم میشه برندهایی دید.
    معروفترین این شرکتها عبارتند از : JMS , Terumo , Atom , BB و ...
    قیمت این دستگاهها با توجه به شرکت سازنده و امکانات دستگاه بین 000/600 تا 000/500/1 تومان قرار گرفته که برای این چهارتا شرکت که گفتم بالای یک میلیون تومانه.

    تبادل اطلاعات بین سرنگ پمپها



    نکته جالب در بازار سرنگ پمپها و رقابت بین شرکتهای بزرگ سازنده , تبادل اطلاعات بین اونها و ایجاد یک شبکه برای اطلاع از وضعیت کارکرد هر کدام از این پمپها است. اغلب استاندارد تبادل اونها 232/RS485 , دوست قدیمی مهندسین الکترونیک است. در اصطلاح رایج , به این سیستم "احضار پرستار" هم گفته میشه.

    البته , تا اونجایی که این حقیر از بیمارستانهای معتبر(!) اطلاع دارد , توی ایران این مساله جدی نشده و هنوز در حد تعارف قرار گرفته ولی یکی دوسالیه که توی مناقصه ها مطرح میشه و با توجه به اینکه یواش یواش مهندسهای پزشکی جوان و بامطالعه توی واحدهای مهندسی پزشکی بیشتر نفوذ می کنند باید منتظر درخواستهای بیمارستانها باشیم.
    البته بدلیل ساختار منحصر بفرد (!) مدیریتی بیمارستانها , روند درخواست و علاقه مندی یک بیمارستان به مساله جدید میتونه حاصل رقابت یا چشم هم چشمی باشه و اغلب بصورت گوسپندی شروع و بصورت انفجاری به بازار تحمیل میشه. :mrgreen:

    حالا از شوخی که بگذریم , این نکته آخر می تونه برای اونهایی که پشت کارشو دارند یک نقطه شروع خوب باشه. درصورت نیاز دوستان میشه دفترچه های راهنما و بلوک دیاگرامشون رو پیدا کرد.
    مخلص شما
    رضا

    It's not the Strongest that Survive, Nor the Most Intelligence, But the ones Most Responsive to Change
    گونه هایی که شانس بقا دارند ، نه قویترین هستند و نه باهوشترین بلکه آنهایی هستند که بیشترین آمادگی تغییرات را دارند !
    چارلز داروین - بنیانگذار نظریه تکامل

    #2
    پاسخ : معرفی تجهیزات : سرنگ پمپ

    سلام آقای رضا
    مرسی بابت اطلاعاتتون. شما احیانان توضیحات بیشتری تدارید که استفاده کنیم؟
    http://www.ecapic.ir/image/ECA-090927112544.png

    دیدگاه

    لطفا صبر کنید...
    X