اطلاعیه

Collapse
No announcement yet.

طراحی گیت درایور

Collapse
X
 
  • فیلتر
  • زمان
  • Show
Clear All
new posts

    طراحی گیت درایور

    سلام و وقت بخیر.
    هدف از این تاپیک طراحی مدار گیت درایور هست که با استفاده از آی سی های گیت درایور ماسفت high side و low side را درایو می کنن.
    من یک مدار با آی سی MP18024 طراحی نمودم که شماتیک را در ادامه قرار می دهم تا دوستان نظرات و پیشنهادات و معایب را اعلام کنند تا یک مرجع نسباتا خوبی برای افرادی که تازه وارد این مبحث می شوند باشد. ( از جمله خودم که تازه به این مبحث وارد شدم. )




    در مورد این مداری که طراحی کردم چند سوال داشتم.
    1- آیا دیود های آبی را لازم است با ماسفت ها موازی کنم یا دیود بدنه خود ماسفت کفایت می کند ؟ در جایی خواندم باید ولتاژ فوروارد این دیود های آبی کمتر از ولتاژ فوروارد دیود های بدنه ماسفت باشد. آیا این الزام وجود دارد؟ نوع این دیود ها به چه صورت باشد ؟ ( شاتکی ، فست یا دیود معمولی )
    2- خازن بوت استرپ رو بر اساس داکیومنت TI انتخاب کردم که گفته بود باید حداقل 10 برابر Qg/VDD-VDboot باشد. من بر اساس IRF3204 که بار گیتش 146nC بود مقدار 220 نانو فاراد انتخاب کردم. ( البته دیتاشیت MP18024 برا مدارات نمونه 1 میکرو فاراد انتخاب کرده بود. ) آیا مقدار مناسبی رو انتخاب کردم ؟ جنس خازن رو هم بر اساس توصیه داکیومنتTI از نوع MLCC انتخاب کردم. آیا مناسب هست ؟
    3- خازن بای پس مدار گیت درایو را هم بر اساس داکیومنت TI حداقل 10 برابر خازن بوت استرپ در نظر گرفتم. آیا مقدارش کافی هست ؟ در همین فروم یکی از دوستان گفته بودند که این خازن رو از نوع MKT بزاریم. اگر امکانش هست دلیلش رو بفرمایید. ( خازن با این مقدار از نوع MKT توی ولتاژ پایین پیدا نکردم و ولتاژ بالاها قیمت زیادی داشتن)
    4- مقاومت 1 کیلو اهم بین گیت و سورس برای جلوگیری از روشن شدن ماسفت به دلیل نویز و خازن گیت -درین گذاشته ام. آیا مقدار مناسبی هست ؟
    5- چون هدف من سوئیچینگ با فرکانس بالا ماسفت پائینی بود مقدار مقاومت شارژ خازن ماسفت پائینی را 22 اهم در نظر گرفتم. آیا این کار عیبی دارد و باعث undershoot های شدید می شود؟
    6- برای جلوگیری از سوختن ماسفت ها یک فیوز 40 آمپری در نظر گرفتم. آیا در جای مناسبی قرار گرفته است ؟ ( چون در بعضی از مدارات این فیوز با مقاومت گیت سری شده بود. ) چه نوع فیوزی برای این کار مناسب هست ؟
    7- برای تبدیل جریان ماسفت به ولتاژ از مقاومت شنت 2 میلی اهم استفاده کردم که ولتاژ را با 0.1 ولت ( تقسیم مقاومتی 1 کیلو اهم و 30 کیلو اهم ) مقایسه کند که حدود 50 آمپر می شود. ( البته فیوز سریع تر باید عمل کند ولی خوب جهت اطمینان این کار را انجام دادم.) یک فیلتر RC هم برای حذف اسپایک های روی جریان ماسفت ها قرار دادم. و خروجی op amp را هم یک LED برای نمایش جریان غیر مجاز قرار دادم و با یک زنر 3.3 ولتی به میکرو وصل خواهد شد. فقط نمیدانم فرایند تشخیص این خطا که با یک وقفه خارجی به میکرو وصل میگردد این قدر سرعت دارد که از سوختن ماسفت ها جلو گیری شود ؟ هیچ راهی هست که به صورت سخت افزاری این جریان غیر مجاز را قطع کنیم ؟ چونکه همه ی آی سی های گیت درایور پایه غیر فعال سازی ندارند.
    8- آیا ایزولاسیون ورودی های INH و INL از میکرو با استفاده از اپتوکوپلر ضروری هست یا با همین مدار حفاظتی فعلی کیفیت مدار خوب هست؟

    ممنون از اینکه وقت میذارید و پاسخ می دهید.
    باز هم اگر نکته ای به ذهنتان می رسد که در بهبود عملکرد مدار تاثیر میگذارد ممنون می شوم که راهنمایی بفرمایید.

    #2
    پاسخ : طراحی گیت درایور

    سلام. متاسفانه انجمنها متروکه های این دوره زمونه ن و خوش شانس بودم که بعد از دو ماه از اغاز موضوع اتفاقی انلاین شدم توی سایت و دیدم توی موضوعات اینچنینی منت به سرمون دارید و برچسبی بهمون میچسبونید. (یاد این شکلکا بخیر)
    متاسفانه اینا مرجع بشو نیستن و به قعر فرو میرن. انجمن ها نه متولی دارن و نه بیننده. ولی خب بخش مورد علاقه من بودن همیشه توی اینترنت. در حد بضاعت در خدمتم.
    1- از دیودهای خود ماسفت حتی الامکان نباید استفاده بشه. خصوصا در موارد سوییچ زنی که با سرعت بالا روشن و خاموش میشن. مشکلات اساسی برای ماسفت ها بوجود میارن و به شدت باعث استهلاک و اسیب دیدنشون توی زمان میشه. به هیمن علت راه حل دم دستی برای درگیر نشدنشون یا کمتر درگیر شدنشون همیشه اینه که یک دیود با ولتاژ هدایت پایینتر باهاشون موازی بشه که یا دیود ذاتی ماسفت روشن نشه و یا اگر در اصر بالا بودن جریان و بالا رفتن ولتاژ هدایت دیود موازی شده روشن هم شد در زمان حاموش شدن، دیود ذاتی نرم خاموش بشه. این دیود با هدف وجود یک دیود موازی با ماسفت ساخته نشده. بلکه ذاتا در فرایند ساخت ماسفت بوجود میاد. بهترین راه حل (خصوصا برای کاربری شما که به نظرم اومد حالتی شبیه به کلاس دی مد نظرتونه. بخاطر اینکه گفتید میخواید ماسفت پایینیت رو سریع روشن و خاموش بکنید. به نظر میاد که هدف اینه که دو عدد پل داشته باشید و از این دو پل بالایی پلاریته رو تعویض بکنه و پایینی مقابل شدت جریان رو کنترل بکنه)برای رد شدن از این مشکل اینه که ولتاژ درین و سورس پایش بشه و در صورتی که ماسفت داشت به حالتی که دیود رو روشن بکنه وارد میشد ماسفت روشن بشه و زمانی که ولتاژ دو سر ماسفت صفر شد (جریان صفر شد) خاموش بشه. اینطوری میشه با اطمینان بدون استفاده از دیود خارجی و با تلفات پایین تضمین کرد که دیود ذاتی روشن نشده و اگر هم روشن شده باشه از لحظه سوییچ زنی دور بوده و زمان روشن و خاموش شده که ماسفت خودش روشن بوده. (در برخی طرحها دیود هرزگرد در توپولوژی هایی مثل باک، زمانی که میخوایم بصورت سنکرون پیاده سازی بشن از این شیوه برای سنکرون سازی استفاده میشه)
    2- مقدار ده برابر در واقع یه مصالحه ست. یک خازن بناست انرژی لازم رو برای شارژ شدن یک خازن دیگه تامین بکنه و تضمین هم بشه که ولتاژ مجموعه ولتاژ درایور از اندرولتاژ لاکاوت کمتر نمیاد که گیت درایور خاموش نشه. در نظر داشته باشید که هر چقدر بزرگتر انتخاب بشه شوکهایی که به تغذیه اصلی برای شارژ شدنش وارد میشه بیشتره و دیود بوتاسترپ باید تنش بیشتری رو تحمل بکنه برای شارژ کردنش. و هر چقدر کوچکتر باشه بیشتر به اون محدوده نوسان ولتاز خارن نزدیک میشیم. مقدار ده برابر یه مقدار معقول و منطقیه. و البته بهتره کمی از محدوده حفاظت اندرولتاژلاکاوت هم دور بمونیم که نوسان کوچک باعث وارد شدن به این حفاظت نشه. در مجموع بهتره خازن خشک انتخاب بشه. به دلیل اینکه این خازن همیشه در نوسانه و اگر به مرور ESR خازن افزایش پیدا بکنه هم در تامین جزیان گیت درایور به مشکل خواهد خورد و هم در شارژ شدن.
    3- خازن بایپس هم مثل بوتاسترپ. با این تفاوت که بزرگ بودنش شوکی بغیر از زمان روشن شدن بهمون تحمیل نمیکنه. ولی خب هزینه هم مطرحه. ده برابر زیادش هم هست ولی منطقی و توجیه پذیره. بهتره خشک باشه. اینیکی ولی خیلی کمتر در معرض شوک قرار داره.
    4- اون مقاومت بخاطر نویز نیست. کمی بیش میشه گفت اثر خاصی روی اثر خازن گیت درین هم نداره. هدف اصلی از قرار دادن اون مقاومت توی اکثریت مدارها اینه که لحظه روشن شدن و یا بعد از خاموش شدن و هر زمان دیگری که میتونه حتی بشه گفت زمان تعمیر که ممکنه گیت رو ازاد بکنیم هم شاملش بشه اینه که هر زمان که گیت به هر دلیلی از کنترل گیت درایور خارج شد یه چیزی بار خازن گین سورس رو تخلیه بکنه و ولتاژ گیت همیشه پایین بمونه. این چیزی غیر از نویزه. یک کیلو اهم گرم میشه. بزرگتر بذار. ده کیلو رایجه. ولی اگر اصرار داری کمترین امپدانس ممکن رو داشته باشی به توان مقاومت توجه داشته باش. صد میلی وات تلفات در لحظه منطقیه که تغییرات دمایی مداوم توی اون نقطه استهلاک رو بالا نبره. با ولتاژ 15 ولت اگر 2.7 کیلو اهم بذاری 83 میلیوات تلفات داری. به نظرم از این بزرگتر بذار.
    5- اندر شوت که نه. روشن شدن سریع ماسفت پایینی در حالتی که دیود بالایی روشن بوده باعث درگیر شدن ماسفت با پدید trr در دیود بالایی میشه (اگر این موضوع باعث درگیری دیود ذاتی ماسفت بالایی بشه به شدت باعث صدمه دیدنش میشه) پس توی روشن کردنش کمی مهربون تر باش )) در ضمن خاموش کردن هر دو ماسفت رو با 10 اهم داری انجام میدی. خاموش کردن یک ماسفت که دارای بار سلفیه اگر با سرعت خیلی بالا انجام بشه باعث میشه تغییرات ولتاژ درین سورس از محدوده مجازی که دیتاشیت معمولا توی اولین جدولش ارائه میکنه سریعتر بشه و باز هم اثر زیادی روی استهلاک ماسفت میذاره.
    6- خیر. به نظرم جای مناسبی نیست. شما برای اینکه بتونی باری با فرکانس بالا رو سوییچ بزنی نیاز داری یک خازن خشک پرظرفیت (ظرفیت بسته به بار) در نزدیکترین موقعیت در مسیر جریان قرار داده باشی. بهتره کل شبکه پل ها و حفاظت جریان و خازن رو یکجا جمع و در مسیر تامین جریان اون فیوز قرار بدی. توی مسیر با فرکانس بالا جای فیوز نیست. ندیدم تابحال توی مسیر گیت فیوز قرار داده بشه. اگر امکانش رو دارید از نقشه اونجایی که دیدین اینطوره یه سندی مثل عکس یا نقشه تهیه بکنید بررسیش بکنیم. قطعا کسی که چنان کاری کرده یه دیدگاه متفاوتی به موضوع داشته.
    7- شما باید حفاظت الکترونیکیتون رو سریعتر از فیوز در نظر بگیرید. یک کیلو و یک میکرو خیلی کندش میکنه. بعلاوه اینکه اگر به امید این فیوز در این موقعیت بشینید هر بار سوختن فیوز احتمالا باعث اسیب به گیت درایور و پس از اون ماسفت بشه. چرا که سورس ماسفت از زمین جدا میشه و معلوم نیست گدم گوری میره چون شناور میشه ) حتما بهترین جایی که خواهد رفت اطراف VCC میشه. ال ای دی اونجا هیچ نقشی میتونه بازی بکنه چون تا بیاد چیزی نشون بده یه حفاظتی جریانر و قطع کرده و شما چیزی نمیبینید. و اینکه بله. وقفه ها میتونن انقدری سریع عمل بکنن که جای سختافزار رو پر بکنن. ولی کلا حفاظتهای الکترونیکی وقتی کارامد هستن که شما مسئله TRR رو در بحث همپوشانی سوییچ در حال روشن شدن با دیود مقابلش رو حل کرده باشید. اینجا گمون نمیکنم اثری جز اذیت و ازار ازش ببینید.
    8- خیر ضرورری نیست. برای اطمینان یک مقاومت بهمراه یک TVS بین میکروکنترولر و درایور قرار بدید. من موفق به دیدن دیتاشیت نشدم. اگر مقاومت پول اپ یا پولداون داخلی در کار هست میتونید با یک ترانزیستور درایور رو تحریک بکنید و بیس یا گیت ترانزیستور رو با یک مقاومت نسبتا بزرگ به میکروکنترولر متصل بکنید. اینطور میشه تا حدود زیادی مطمئن شد که در صورتی ه درایور اسیب ببینه مقاومت ,وTVS جلوی اسیب میکروکنترولر رو میگیرن.
    ---------------------------
    توی شماتیکتون یک مسیر رو فراموش کردید. حتما باید یک مسیر از سورس هایساید به درایور متصل شده باشه.
    جدیدترین ویرایش توسط Mahdi_Vaziri; ۰۱:۱۱ ۱۴۰۱/۰۷/۱۱.
    حیف از من خسته- حیف از همین چن خط
    به اصل و به ذات و- به باعثت لعنت

    K.Show

    دیدگاه

    لطفا صبر کنید...
    X